BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
online kassza

Láthatóvá vált a fogyasztás

2015.03.05., csütörtök 05:00

A magyar gazdaságpolitika újabb sikerét sejthetjük a kiskereskedelmi forgalom felfutásában, hiszen tíz éve nem láttunk olyan gyors növekedést, mint idén januárban. A több mint 8 százalékos bővüléssel pedig Luxemburg után a dobogó második helyét foglalhatjuk el az egész unióban. A jó eredményt azonban nem kizárólag a lakossági fogyasztás felfutásával értük el. Közel járunk a valósághoz, ha azt gondoljuk, hogy nem vásároltunk ennyivel többet.

Persze, a rezsicsökkentés (később pedig a globális olajárak zuhanása) miatt eltűnő infláció jelentősen növeli a reálkereseteket, ami a fogyasztás bővüléséhez vezet, és a munkanélküliség csökkenése is segíti a kiskereskedelem növekedését. Ez azonban nem magyarázza teljes egészében az óriási bővülést, amelynek egy része az online pénztárgépek jótékony hatásának tudható be.

Tavaly ősztől kötelező használni az adóhatósághoz bekötött kasszákat a kereskedelemben, ez pedig láthatóvá tette a forgalom eddig szürke vagy fekete zónában lévő részét. Hasonló érzésünk volt a trafikrendszer 2013. júniusi bevezetése után is: az adóhatóság egyre kevesebb eladott cigarettáról számolt be hónapról hónapra, a KSH viszont a kiskereskedelem felfutásáról írt, amit szerintük a dohánytermékek hajtottak. Pedig csak annyi történt, hogy a korábbi, mintavételes adatgyűjtés helyett teljeskörű eladási számokat tudtak begyűjteni a trafikoktól.

A növekedés egy része nem többletfogyasztás volt, hanem az addigi láthatóvá válása. Ezt támasztja alá, hogy találunk két hónapot, amikor nem látunk kiugró, 5-7 százalékos növekedést. Ez pedig tavaly július és augusztus: ekkor már kifutott a trafikhatás, de még nem jött be a pénztárgéphatás. A statisztika ebben a két hónapban csak 2,5 százalékos forgalomnövekedést mutatott. Éppen ezért jobb kellő óvatossággal kezelni az adatokat. Például azért, mert a lengyel és a román forgalomnövekedés is közelített a magyarhoz januárban.

Persze, a gazdaság fehéredésének van miért örülnünk. Ettől azonban még nem fogyasztunk sokkal többet, csak annyi történik, hogy kapunk számlát például a trafikokban is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.