BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Török Áramlat

A Török Áramlat egy új esély

2015.06.25., csütörtök 05:00

A csővezetékek az infrastruktúra különleges alkotóelemei: évtizedeken keresztül működnek észrevétlenül a föld alatt, miközben szállítják a modern életvitelünket lehetővé tevő energiát. Néha azonban rájuk szegeződik a figyelem, és fontos politikai kérdéssé formálódnak. Ez általában új, nagy volumenű beruházások indulásánál fordul elő, vagy akkor, ha nemzetközi politikai csatározások sodorják veszélybe a már meglévő vonalakon való biztonságos szállításokat. Jelenleg mindkét eset megfigyelhető a fekete-tengeri régióban.

Mindez Magyarország számára is fontos kérdés, hiszen a gazdaság növekedésének egyik kulcsa az energiaimport biztosítása. A földgáz önmagában is kiemelkedő szerepet tölt be az ország áramtermelésében, az üzemek működtetésében és a háztartások hőellátásában. Ennek fényében nem meglepő, hogy a földgázellátás biztosítása energiapolitikai prioritás a kormány számára. Az elmúlt időszak folyamatai alapján pedig egyelőre úgy tűnik, hogy az Oroszország és a Nyugat közti sakkjátszmában egyelőre az EU áll vesztésre.

Hogy a Török Áramlat szükségességét megértsük, látnunk kell, hogy a kilencvenes évek óta a Gazprom segíti a nyugati irányú szállítási útvonalainak diverzifikálását, ami számos, a Kék Áramlathoz hasonló új vezeték építését eredményezte. Ennek ellenére az Oroszország nyugati határain átívelő gázszállításoknak még körülbelül a fele Ukrajnán halad keresztül, ahol a következő időszakra is várhatóan leginkább a politikai instabilitás lesz jellemző, veszélyeztetve ezzel a jövőbeni gázáramlást nyugat felé. Ez azt eredményezi, hogy újabb vezetékre van szükség a nyugati szállítások zavartalan lebonyolításához.

Az EU-val való hónapokon át tartó csatározások után Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben váratlanul bejelentette, lezárja a Déli Áramlat-projektet, amely megkerülte volna Ukrajnát. Ezzel egy időben Putyin bejelentette a Fekete-tengert átszelő Török Áramlat megépítését, amely a bolgár partok helyett a Márvány-tengernél érné el a szárazföldet.

Az EU és Moszkva között kialakult feszült viszonyra adott válaszként is értelmezhető orosz politikai csavar nyilvánvaló a történetben. Ám a Török Áramlat megépítése vitathatatlanul hosszú távon is pozitív hatást gyakorolna: ha egyszer megépül, évtizedeken át biztosítaná a kontinens biztonságos energiaellátását. A gigaprojekt kivitelezése növelhetné Törökország szerepét az uniós energiapolitikában is, hiszen az Azerbajdzsánból érkező Déli Gázfolyosóval egyesülve a Török Áramlat gázcsomópontot alakíthat ki Dél-Európa és a Balkén számára.

Az építkezéshez minden készen áll: a vezetékeket Burgaszban tárolják, ahol a munkaerő is rendelkezésre áll. Egyetlen kérdés maradt nyitva: a Gazprom és a BOTAS állami tulajdonú török kőolaj- és földgázvállalat közti ártárgyalások, amelyek hónapok óta húzódnak. Ahogy a Gazprom és a kisebb török energiacégek közti egyezségek megmutatták, érdemes folytatni a tárgyalásokat. Minden egyes nap csúszás súlyos összegeket emészt fel, az orosz vállalat pedig egyre komolyabban fontolgatja, hogy a beruházásra szánt összegeit az ázsiai piacba vagy cseppfolyósgáz-projektjeibe fekteti. Egyelőre azonban a Gazprom elhivatottnak látszik a vezeték iránt.

Ugyanilyen fontos lesz az a vezetékrendszer, amely a török–görög határról hivatott továbbítani Európa felé az ott felhalmozott gázt. Erre a feladatra jött létre az Eastring elnevezésű szlovák kezdeményezés (a Keleti Gyűrű nevű gázvezetékrendszer). Legutóbb Magyarország, Románia, Bulgária és Szlovákia írt alá nyilatkozatot, hogy jelezzék, támogatják a Török Áramlat meghosszabbítását. Legyen az az Eastring vagy bármelyik másik koncepció, minden részt vevő ország számára előnyös lehet egy ilyen projekt az ellátási útvonalak diverzifikálásának és az energiabiztonság növelésének szempontjából.

A Török Áramlat egy olyan lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztani. A hatalmas gázvezetékek öröksége akkor is megmarad, amikor kialszik a reflektorfény, majd hosszú évtizedeken keresztül szolgálják az érintett országok gazdasági fejlődését, és erősítik a nemzetközi diplomáciában betöltött szerepüket.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.