BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NHP

Hosszabbítás - vélhetően csak pár hónapos haladékot kapott a jegybank hitelprogramja

2015.09.02., szerda 05:00

Újabb, ezúttal már vélhetően csak pár hónapos haladékot kapott a jegybank növekedési hitelprogramja: a kis- és középvállalkozások hitelfelvételét – és ezen keresztül a beruházásait – ösztönözni hivatott NHP a jelen állás szerint túlélheti a decembert is, ami azt jelenti, hogy az év végéig még biztosan elindíthatják az igénylési procedúrát azok a cégek is, amelyek eddig nem tették. A korábban tervezettnél óvatosabb kivezetés ötlete egyáltalán nem tekinthető meglepőnek: a vállalati hitelek állománya július végére többéves mélypontra olvadt, ami könnyedén arra késztetheti a jegybankot, hogy egy ideig még tartsa életben ezt a stimuláló eszközét.

A fokozatos kivezetés mellett pedig nem is nehéz érveket felhozni: a második negyedévben a folyósított kkv-hiteleknek már a bő 40 százaléka az NHP keretein belül ment a piacra, amellett, hogy az eddig kihelyezett összeg eléri az 1650 milliárd forintot. Ráadásul a vállalkozások érdeklődése stabil a konstrukció iránt, vagyis bőven akadhatnak olyan cégek, amelyek még eztán vezetik elő beruházási terveiket valamelyik pénzügyi szolgáltatónál.

Ezzel együtt az NHP-ra is igazak azok a szabályszerűségek, amelyek a mesterséges beavatkozásokat jellemzik. Például az, hogy a piac ösztönzése csak akkor lehet eredményes, ha valóban létezik olyan látható mértékű kereslet, amelyet ki kell szolgálni. Meg kell határozni emellett azt az időpontot is, amikor a támogatást fel kell függeszteni, hiszen egy határon túl a torzító hatásai már erősebbek lehetnek, mint az általa generált növekedés. Úgy tűnik, az MNB jelenleg épp ennek a pontnak a megtalálásán fáradozik, és úgy próbál kitolatni a programból, hogy az a lehető legjobb időpontban történjen: vagyis azok a cégek, amelyeknek érdemi segítség a program, mindenképp jussanak olcsó hitelhez.

Bárhogy alakul is a vége, az már biztosan látszik, hogy az NHP egyáltalán nem volt elvetemült ötlet: csak az a gond, hogy a beruházási hajlandóság tartós és érdemi növelését nem lehetett elvárni tőle.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.