BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ár

Kínai félelem uralja az olajat

2015.09.03., csütörtök 05:00

Hatéves mélypontra esett az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti ára a múlt héten, miután elérte a 38 dolláros árfolyamot.

Fontos szintekhez érkezett ezzel a kurzus, hiszen 2009-ben, a világgazdasági válság közepette az árfolyam alja 35 dollár környékén volt. Ha ezen a szinten átesne az olaj, nagy valószínűséggel egy hirtelen pánikhangulat akár 30 alá is belökhetné az árfolyamot. Ez persze a pesszimista forgatókönyv, az utóbbi napok emelkedése után úgy tűnik, hogy 40 dollár környékén stabilizálódik a kurzus, majd egy lassabb emelkedésbe kezd, és a 45–50 dolláros sáv között stabilizálódik.

Fundamentális oldalról fontos megérteni, hogyan jutottunk idáig. Az egyik legfontosabb hír a kínai gazdaság lassulása és az ezzel kapcsolatos aggodalmak voltak. A kínai GDP-adatokkal folyamatosan hadilábon álltunk, hiszen a korábban közölt 8-10 százalékos növekedést régen is fenntartásokkal kellett kezelni, de remek „sebtapaszként” működött 2009-től kezdődően, hiszen Kínára fogtuk, hogy az ottani gazdasági helyzet majd kihúzza a világot a válságból. Amit a világ exportra megtermel, azt Kína megveszi. Remekül működött, elég csak az autógyártó cégeket megnézni, prémiumszegmensű autóikkal sorra támadták a kínai piacot. Most, hogy ez a tendencia megállni látszik, és a kínai gazdaság lassulásáról hallunk, nő az aggodalom. Természetesen ez önmagában lefelé nyomja az olaj árfolyamát, és minden egyes hír, amely a kínai gazdaság lassulásával foglalkozik, újabb kalapácsütés lehet az olaj grafikonján.

Az Egyesült Államok jegybankjának, a Federal Reserve-nek a várható kamatemelése is negatívan hat az olaj árfolyamára, hiszen azon túl, hogy a monetáris szigorítás erősíti a dollárt – amely a hard commodityk (arany, olaj, ezüst) árfolyamát lefelé tolja –, valószínűleg az amerikai gazdaságot is lassítja valamennyire. Ebből kifolyólag a hatás kétszeresen nehezedik az olajra.

Ezek mellett persze fontos említést tenni a palaolaj-technológia felfutásáról. Ennek hatására a 100-as szintekről lefelé indult az olaj még tavaly, illetve az OPEC látszólagos tétlenségéről. Az olajkartell nem csökkenti a kitermelést a kereslet csökkenése mellett sem. Ez persze az OPEC és főleg Szaúd-Arábia malmára hajtja a vizet, hiszen a jelenlegi szinteken már szinte csak ő tud profitábilisan olajat kitermelni. Vagyis a mostani helyzetben a szaúdiak folyamatosan kiszorítják a konkurenciát. Ez a „látszólagos tétlenség”.
Az olajbiznisz nem jótékonysági intézmény. Amíg az amerikai, kanadai, norvég, orosz (és sorolhatnánk még tovább) olajkitermelés szenved, és ezáltal folyamatosan csökken, addig a szaúdiak, bár nyomott áron, de folyamatosan értékesítik az olajukat, amelyet térségtől függően akár 5–10 dollár közötti árfolyamon termelnek ki. A nyugati olajfúró tornyok leállítási hullámában azonban fontos leszögezni, hogy bár az aktív tornyok száma csökken, a kitermelt olaj mennyisége kevésbé. Ennek fő oka, hogy az olajcégek először a régebbi, kevésbé hatékony, de magas fenntartási költségű tornyokat állították le. Ezzel hirtelen sokat spórolnak, miközben a kitermelés nem csökken jelentősen.

Viszont ezzel el is értünk oda, hogy vajon mi okozhat majd olajár-növekedést? Jelenleg a kereslet csökkenése, valamint a kínálat viszonylagos állandósága az, amely összességében az olaj árfolyamát lefelé tolja. Viszont a 40 dollár környéki szinteken már komoly kutatás-fejlesztési költségstop van szinte mindenhol, illetve a sorban most már olyan kutak következnek, amelyeknek a leállításával a kínálati oldal is akár nagymértékben csökkenhet. Márpedig ha a kínálat csökken, miközben a kereslet stabilizálódik egy adott szinten, az az árfolyamot már felfelé hajtja. Ez természetesen nem holnap fog megtörténni, de ha a folyamatokat figyelemmel kísérjük, láthatjuk, hogy előbb vagy utóbb valószínűleg ez fog történni. Ez pedig az olaj árfolyamát is felfelé lökheti. Természetesen nem 100 dolláros árfolyamot kell várni – belátható időn belül semmiképp –, de az 50–60 dolláros sáv könnyen elképzelhető, ha már Kína sem borzolja a kedélyeket, illetve akkor, ha a Fed kamatemelési pályájával is megbarátkoztak a befektetők.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.