BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
illiberalizmus

Roubini: Orbán is populista autoriter vezető, aki illiberális államkapitalizmust épít

Amikor a gazdasági bajok egy krónikus és elhúzódó stagnáláshoz vezetnek el, egy nacionalista vezető jut hatalomra - írja Nouriel Roubini, világgazdasági válságot előrelátó professzor. A hétfői Világgazdaságban teljes terjedelemben megjelenő cikkében kiemeli: a megválasztott autoriter vezetők ellenzik a szabadkereskedelmet, a globalizációt, a bevándorlást és a közvetlen külföldi befektetéseket is.
2015.10.30., péntek 11:39

"A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt győzelme Lengyelországban megerősíti az utóbbi időben tapasztalható európai trendet, vagyis az illiberális államkapitalizmus – populista jobboldali autoriter politikusok vezette – térnyerését. Ezt Oroszországban Putyinomics-nak, Magyarországon Orbanomics-nak, Törökországban Erdoğanomics-nak lehet nevezni" – írja a világgazdasági válságot előrelátó professzor, Nouriel Roubini. A New York University professzora a Project Syndicate-n megjelent cikkében kiemelte: Olaszországban egy évtizeden át élt a Berlusconomics, amelyből a kilábalás még most is tart. Semmi kétség, hamarosan a Kaczyńskinomics-ot látjuk Lengyelországban.

Roubini szerint mindegyikük ugyanannak a disszonáns tételnek a variánsa: amikor a gazdasági bajok egy krónikus és elhúzódó stagnáláshoz vezetnek el, egy nacionalista vezető jut hatalomra. „A megválasztott autoriter vezető aztán elkezdi szűkíteni a politikai szabadságjogokat a média, különösen a televízió szoros ellenőrzése révén. Majd olyan politikát folytat, amely EU-ellenes (akkor, ha az adott ország EU-tagállam) vagy szembenáll a nemzetekfeletti kormányzás más intézményeivel” – véli a közgazdász.

Roubini szerint ezek a politikusok ellenzik a szabadkereskedelmet, a globalizációt, a bevándorlást és a közvetlen külföldi befektetéseket is, miközben a hazai munkavállalókat és cégeket favorizálják, különösen az állami tulajdonú vállalatokat, illetve olyan magáncégeket és pénzügyi csoportokat, amelyeknek összeköttetéseik vannak a hatalmon lévőkkel.

Roubini kiemelte: az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága autoriter rezsimeket emelt hatalomra Európában és még Ázsiában is, ami lényegében elvezetett a II. világháború kitöréséhez. „Az illiberális államkapitalista rezsimek és vezetőik jelenlegi újjáéledése sehol sem idéz elő háborúközeli helyzetet, mivel Európa nagy részében még mindig azon jobb- és balközép kormányok vannak hatalmon, amelyek elkötelezettek a liberális demokrácia, a megfelelő gazdaságpolitika és a megbízható jóléti rendszerek iránt. A populizmus jelenleg egyre erősödő mérgező elegye mégis kinyithatja Pandora szelencéjét, aminek megjósolhatatlan következményei lennének” – véli a professzor.

Szerinte az erősödő illiberalizmus még inkább fontossá teszi az eurózóna vagy az EU felbomlásának elkerülését. Ennek biztosításához azonban olyan makro és strukturális gazdaságpolitikára van szükség, amely élénkíti az aggreagált keresletet, a munkahelyteremtést és a növekedést, csökkenti a jövedelmi és a vagyoni egyenlőtlenséget, illetve gazdasági lehetőségeket biztosít a fiatalok számára, valamint az elutasítás helyett integrálja a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat.

A cikk teljes terjedelemben a hétfői Világgazdaságban olvasható.

Copyright: Project Syndicate, 2015
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.