BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piaci elemzők jellemzően igyekeznek távol tartani magukat a politikától. Mindez a legtöbb esetben csak az objektivitás álcáját jelenti, hisz a politika mindenütt nyomot hagy.

Ezalól a tőkepiac sem kivétel. Hogy miért írok mégis erről a témáról? Amikor előretekintünk egy-egy évre, mindig kiemelkednek olyan jelentőségű események, amelyek köré fel lehet húzni az adott év folyamatait. Az előző írásomban Magyarország idei évét az átstartolás évének kereszteltem (VG., jan. 8.). Amikor a globális folyamatokról kezdtem el gondolkodni, akkor csak egy olyan kifejezés jutott eszembe, amely tökéletesen lefedi az idei évet: 2017 a politika éve (lesz).

Igen sűrű az európai politikai naptár az idén. Választásokból három lesz az euróövezetben, legalábbis amiről most tudunk. Tavasszal Hollandia, késő tavasszal Franciaország választ, ősszel következik Németország. Mindezek mellett jöhet egy előrehozott választás Olaszországban, bár ezt még bizonytalanság övezi. Amennyiben mindezt kevésnek találnánk, akkor ott van még a Brexit. Várhatóan március végén a brit kormány aktiválja az 50. cikkelyt, amivel két – bizonytalansággal terhelt – év veszi kezdetét.

A Bank of America Merrill Lynch 2016 végén készített felmérése szerint a befektetők közel egyharmada az EU esetleges szétesését és az ezzel együtt járó bankválságot látja a legfőbb szélsőséges kockázatnak. Az angolban erre a „tail risk” kifejezést használják, melynek nincs a magyar nyelvben megfelelője. Gyakorlatilag ez olyan esemény, amelynek bekövetkezési valószínűsége igen csekély, de mégis megtörténhet, és igen jelentős hatást gyakorolhat. Hogy ne menjünk túl messzire, 2016-ban ilyen esemény kettő is volt: a Brexit-népszavazáson az igenek győzelme és Donald Trump elnökké választása. Valószínűtlennek tűnő események voltak, mégis megtörténtek.

Ilyen „tail risk” jelenleg az EU szétesése. Az európai egység első komolyabb próbája idén a francia választás lesz, ahol az a Marine Le Pen is megméretteti magát, aki az euróövezeten kívül képzeli el Franciaország jövőjét. Madame Frexit, ahogyan Le Pen nevezi magát, jelenleg arra mindenképpen esélyes, hogy az elnökválasztás első fordulóját megnyerje. A felmérések szerint a második fordulóban már nincs esélye a győzelemre. Most emlékezzünk azokra az időkre, mikor mindenki azt hangoztatta a felmérések alapján, hogy a Brexit esélytelen, és Trump is az. A történelem ismételné önmagát? Akár egy év leforgása alatt háromszor is?


Az előrejelzések újabb tévedése jelentős turbulenciát hozhat a piacon. Még úgy is ezt mondom, hogy a tőkepiacok képesek gyorsan alkalmazkodni. A Brexit-népszavazás esetében is gyorsan korrigált a piac, ráeszmélve arra, hogy a negatív következményeket még a jövő jótékony homálya fedi. A britek egyelőre még azt hihetik, hogy minden rendben, a gazdaság – a számok alapján legalábbis – ellenálló. A bizonytalanság azonban lassú méreg.

Trump megválasztása esetén is összeomlást vizionáltak az elemzők, aztán az elmúlt évek egyik legnagyobb tőkepiaci felkapaszkodása jött. Persze Trump még csak most kezd belejönni a kapuk szisztematikus lezárásába. Ez megint csak egy olyan politikai kockázat, amelyről senki nem tudja, hogy hova vezethet: a valutaháború után kereskedelmi háború jön? A világ kifordulni látszik a sarkaiból: a „szabad világ” első számú vezetője bezárkózásról beszél, Kína pedig a szabadkereskedelem bajnokaként tetszeleg. Erre se sokan fogadtunk volna pár évvel ezelőtt.

Visszatérve az európai színtérre, Le Pen megválasztása még kevés az EU azonnali széthullásához, hiszen a francia malmok is lassan őrölnek, de azért így is nagy hullámokat vethet rövid távon. Mindeközben Németországban egészen eltérő a helyzet, ugyanis a volt EP-elnök, Martin Schulz lesz Angela Merkel kihívója. Schulz, aki a szociáldemokrata párt jelöltje, kimondottan a föderális Európa híve. Így, amennyiben a nagykoalíció többséget szerez, Németország továbbra is az európai integráció bástyája marad.

Mindezeket azért kell Magyarországról is figyelemmel kísérni, mert a hazai gazdaság zavartalan bővüléséhez a külső körülményeknek is kedvezően kell alakulniuk. Ez, bár nem elégséges, de szükséges feltétel, így helytállónak érzem, hogy idén a politika mindenekfelett áll majd.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.