BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
influencerek

Fordítva ülünk a lovon?

Most tizen-, huszonévesek írják és tanítják a nagy marketingkönyv jó pár fejezetét, de hiányzik a bizalom és az önmérséklet – mondja Árok Bianka, a SAKKOM Interaktív online marketing és PR-ügynökség ügyfélkapcsolati igazgatója.
2017.11.09., csütörtök 18:15

A fiataloktól mindig sokat várunk, hiszen ők a jövő generációja, akik majd megvalósítják, elérik, megmutatják. Csakhogy a mai fiatalok nem a jövő generációja, hanem a jelené, itt és most hatnak, és követelnek teret maguknak. Nem várják meg, míg megtanítják nekik, megtanulják maguktól YouTube-videókból és cikkekből. Nem remélik, hogy eléjük teszik – megszerzik, amire szükségük van. Nem tétováznak vagy mérlegelnek hosszasan, döntenek másodpercek alatt: megnyitják vagy sem, balra vagy jobbra húzzák, kosárba teszik vagy eldobják.

Forrás: AFP

De nem csak a saját döntéseikben követelnek szuverenitást, ők az új kapuőrök a családokban is. Persze nem a klasszikus értelemben véve, mert a kasszánál azért legtöbbször apa és anya zsebe lesz könnyebb, de náluk van a kulcs az információhoz. Pontosan tudják, hogy miről, mit, hol keressenek a neten, ami nem is csoda, ha belegondolunk, hogy az ébren töltött óráik nagy részét online töltik. Ők segítenek eldönteni, melyik laptop, tablet, okostelefon a legjobb választás, hova, milyen programokra induljon a család, vagy épp milyen étel, ital kerüljön az asztalra, esetleg melyik éttermet válasszák.

De kire hallgatnak ők? A saját szociális közegükön túl a közösségi csatornák egyre fényesebben ragyogó csillagaira, a vloggerekre, bloggerekre, Instagram- és Facebook-ikonokra.

Egy nemrég végzett kutatásunkban a 10–29 évesek 96 százaléka mondta, hogy rendszeresen néz YouTube-videókat, 83 százalékuk követ influencereket valamilyen közösségi csatornán, a 10–15 év közöttiek 47 százaléka pedig nagyra is tartja őket. Arra, hogy kik azok az influencerek, nehéz választ adni, hiszen pont abban rejlik véleményformáló szerepük, hogy mindenki mást tekint a maga számára meghatározónak. Egyfajta információs szócsövek, akik szemüvegén keresztül a mai tizen- és huszonévesek látják a világot. Sőt, akiktől az utolsó lökést kapják például egy vásárláshoz, utazáshoz, egy könyv elolvasásához vagy épp ahhoz, hogy levágják a hajukat, és elajándékozzák jótékony célra.

A hatásuk pedig a hitelességükben rejlik, aminek meghatározó eleme, hogy a 10 és 30 év közötti generáció tagjai legtöbbször magukkal egykorú, hozzájuk hasonló, hétköznapi fiatalokat követnek a közösségi csatornákon, akik ugyanazokkal a problémákkal, helyzetekkel néznek szembe, mint ők. Nekik hisznek, az érdeklődésük pedig addig tart, amíg hasznos, érdekes, szórakoztató tartalmat kapnak tőlük.

Nem is csoda, hogy a nagy cégektől kezdve a kisebb márkákig sokan állnak sorban a tizen- és huszonéves You­Tube-videósok és Instagram-véleményvezérek ajtajai előtt. Ők pedig az iskolapadból kiesve gyorsan csapnak le a számukra nem kevés pénzt ígérő munkákra. De van, amiből nem engednek.

A szabadságuk, hogy ők mondják meg, miről, hogyan, milyen formában beszélnek. Ez pedig legtöbbször nagyon messze esik attól az idealizált képtől, amelyet a klasszikus reklámok vagy PR-kampányok esetében megszoktunk. A több százezres nézettségek és többezres kattintások viszont őket igazolják, és ezen a ponton illik kimondani, hogy most tizen-, huszonévesek írják és tanítják a nagy marketingkönyv jó pár fejezetét.

De mi hiányzik mégis? A bizalom és az önmérséklet.

A bizalom a megbízók részéről, sok vezető ugyanis még mindig nem meri meglépni, hogy vloggerek, instamamik és

YouTube-paródiákat készítők kezébe tegye le a márkát vagy épp a termékét, bízva abban, hogy a beleölt pénz meghozza az üzleti eredményeket is. Még mindig azt kérdezik, ki nézi ezeket a tartalmakat, kit érdekelnek, mit mondanak?

Az újdonsült tartalomgyárként funkcionáló influencerek pedig sokszor túl nagy elánnal vetik bele magukat az üzletbe, és a benne rejlő pénzre nehezen mondanak nemet. Így lehet, hogy már alig találni olyan posztot vagy videót egy-egy csatornán, amely nem eladni akar, vagy épp minden héten másik márkára esküszik valaki. Ez pedig a hatás-ellenhatás törvénye alapján gyorsan hiteltelenségbe csaphat át.

Ahogy a focipályán sem szállhatunk bele páros lábbal az ellenfélbe, még akkor sem, ha épp nála van a labda, így az influencer marketingben is van néhány szabály, amelyet érdemes betartani. A fő szabály viszont minden cég, márka, marketinges és influencer számára ugyanaz: aki most lemarad, az csúnyán kimarad!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.