BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
deviza

Árfolyamkörnyezet: hozamok és devizapozíció

Melyik devizában érdemes állampapírt tartani? Vélemény.
2021.04.16., péntek 19:10

A nemzetközi gazdasági kutatások egyik kedvenc témája annak elemzése, hogy miképpen alakul az egyes országokban vagy régiókban a kamatparitáson alapuló árfolyamteória. Az alapvető kérdés, amelyet ennek keretében elemezhetünk egy befektető szemszögéből: melyik devizában érdemes állampapírt tartani? A kérdés megválaszolásához azt kell tisztázni, hogy a két különböző devizában elérhető, meghatározott idejű állampapírhozam-különbség hogyan viszonyul az árfolyamváltozáshoz. Vagyis megéri-e a befektetőknek az euróval szemben magasabb hozamot biztosító, forintalapú befektetéseket választaniuk, ha figyelembe vesszük az árfolyam alakulását is.

Az elmélet fedezetlen változata (UIP: uncovered interest parity) azt vizsgálja ugyanis, hogy a hazai fizetőeszközben és az euróban denominált állampapírok hozamainak különbségéhez képest a forint árfolyama vajon ezt meghaladó mértékben gyengül, esetleg erősödik. Ha ugyanis nagyobb mértékben gyengül, akkor érdemesebb euróban, míg ha kevésbé gyengül, stagnál vagy erősödik, akkor pedig forintban befektetni.

Fotó: Shutterstock

A fedezetlen kamatparitást utólagosan teszteltük 2007 januárja és 2021 februárja között havi adatok alapján, a forint és az euró egyéves állampapírhozamainak és a forint-euró árfolyamnak a felhasználásával.

Összességében két fontos megállapítás tehető:

  • Ha egy befektető minden hónap elején azonos összegű euróját forintra váltja és egyéves futamidejű állampapírt vesz, majd ezt egy év múlva visszaváltja az akkori azonnali forintárfolyamon, akkor átlagosan jobban járt a hozamot tekintve (plusz 0,57 százalékponttal) a vizsgált időszakban, mint ha euróban vett volna egyéves állampapírt.
  • 2017 áprilisától kezdődően azonban csak egy olyan alkalom (2018. július) adódott, amikor előnyösebb volt az euróban történő befektetés, mivel az egyéves hozamkülönbségeket meghaladta a forint árfolyamának gyengülése. Ezt a forint árfolyamának gyengülése magyarázza.
  • Gyakorlati szempontból elemezve a kérdést azt állapíthatjuk meg, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek importálnak és összességében nettó behozatali pozíciójuk van, egy gyengülő hazai árfolyamkörnyezetben érdemes fedezniük nyitott devizapozíciójukat, mert egy jelentős árfolyamesés markánsan negatív hatást gyakorolhat az eredményükre. A kérdés persze az lehet, hogy melyik az előnyösebb: ha kivárnak, kvázi nyitva hagyják a devizapozíciójukat, és a jövőben az aktuális spot árfolyamon teszik meg a beszerzést, vagy ha a jelenben egy határidős árfolyamon fedezik azt. Ezt a határidős árfolyamot a jelenben ismert feltételek mellett határozhatják meg, azaz arbitrázsmentes környezetben a kamatok/hozamok különbözetének mértékében tér el a határidős árfolyam az aktuális azonnali (spot) árfolyamtól.

    Ha ezt az aspektust vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy amennyiben a vizsgált időszak egészét elemezzük, akkor

    azok a vállalatok jártak jobban a nettó importőr vállalatok közül, amelyek nem fedezték az árfolyamkockázatukat.

    A jelenben kalkulálható arbitrázsmentes határidős árfolyam ugyanis átlagosan kedvezőbb volt e vállalatok számára, mint a jövőbeni spot árfolyam. Praktikusan a hazai árfolyam kevésbé gyengült, mint azt az euró és a forint kamatkülönbözete indokolta volna. Jó néhány vállalat hozzászokhatott, hogy a proaktív/aktív devizaárfolyam kockázatkezelést is mérlegelve átlagosan előnyösebb, ha nem fedezi a nyitott devizapozícióját. Az utóbbi időben azonban – a 2017 áprilisától eltelt időszakot elemezve – nem ez a helyzet.

    A nettó importőr vállalatok jobban jártak volna, ha fedezik nyitott devizapozíciójukat a jelenben a fedezett kamatparitás alapján megköthető ügyletek megkötésével.

    Ekkor ugyanis előnyösebb árfolyamon és eredménnyel zárhatták volna le a jövőbeni devizatranzakciójukat/importügyletüket.

    Az elméleti fejtegetésen túl a fedezetlen kamatparitás utólagos tesztelése révén azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a vállalatok saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy 2017 áprilisától kifizetődőbbé vált aktív kockázatkezelést alkalmazni, és fedezni a nyitott devizapozíciókat. Evolúciósan tehát kialakulhatott az alacsony kamatkörnyezetben a vállalatok között ez a kockázatfedezési szemlélet, de kérdés, hogy mennyire terjedt el az a magatartás, hogy a jövőbeni devizaszükségletet érdemes határidős árfolyamon a jelenben beszerezni. További kutatási kérdés, hogy ez mennyire valósult meg, és a kisebb vállalatok mennyire készültek fel a proaktív kockázatkezelési stratégiák alkalmazására.

    A szerző további cikkei

    Vélemény cikkek

    Továbbiak

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.