BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Fintech

Kevesebb fintech több tőkét vont be augusztusban

Az érettebb fintechek már nemcsak a kockázatitőke-alapokban látnak lehetőséget, hanem egyre többen döntenek a tőzsdére lépés mellett. Ennek sok esetben nem is anyagi okai vannak elsődlegesen, hanem a vállalat láthatóságát és hitelességét szeretnék növelni a köztudottan szigorú feltételekkel járó folyamat elvégzésével.
2021.09.07., kedd 17:33

Múlt hónapban az uborkaszezonnal magyaráztuk a valamivel csendesebb piacot, most viszont itt az ideje, hogy megállapítsuk: augusztus második felében várakozásainknak megfelelően felpörgött a fintech szektor. Ugyan a júliusi 214 tőkebevonásnál kevesebb, mindössze 169 kör zárult le ezúttal, ezek összértéke azonban 8,1 milliárd dollárral jelentős, 42 százalékos növekedést eredményezett a múlt havi 5,7 milliárdos összeghez képest. Ráadásul, ha a számok mögé nézünk láthatjuk, hogy nincs szó az eredményeket eltorzító, kimagaslóan méretes tőkebevonásról, egyszerűen csak sokkal több volt a több százmillió dolláros tőkeemelés a piacon.

Fotó: NurPhoto

A legnagyobb kör ezúttal az amerikai digitális bank, a Chime nevéhez fűződik. A San Franciscó-i központú vállalat célközönségét elsősorban azok a pénzügyi gondokkal küszködő és stabil anyagi helyzet kialakítására törekvő amerikaiak adják, akiket az Egyesült Államok legnagyobb bankjai nem szolgálnak ki alacsony hitelbesorolásuk miatt.

A Chime ezúttal 750 millió dollár friss tőkéhez jutott, ezzel a vállalat értéke 25 milliárd dollárra emelkedett. A következő nagy sikertörténet a dél-amerikai kontinensen íródott, egészen pontosan Argentínában, ahol az ország vezető digitális bankja, az Ualá vont be 350 millió dollárt.

A teljes körű digitális pénzügyi szolgáltatáscsomagot kínáló vállalat ezzel rekordot döntött, hiszen ez volt a legnagyobb tőkebevonás, amelyet egy magánkézben lévő argentin vállalat valaha is végrehajtott.

Az Ualá példája jól mutatja, hogy nemcsak a megszokott, a fintech piacok szempontjából központi szerepet játszó országokban juthatnak jelentős mennyiségű tőkéhez a vállalatok, hanem az Egyesült Államokon, Nagy-Britannián és Ausztrálián túl is van erre lehetőségük a nagyot álmodó alapítóknak.

Ezt igazolja a Bitpanda története is, hiszen az osztrák vállalat 263 milliós tőkeinjekcióhoz jutott augusztusban.

A Bitpanda annak idején kriptokereskedési szolgáltatással kezdte meg működését, mára azonban széles termékpalettával rendelkezik, amelyen a legtöbb digitális befektetési és neobanki szolgáltatás egyaránt megtalálható. Történetük már csak a földrajzi közelség miatt is inspiráló lehet a hazai ökoszisztéma szereplőinek.

Elmondható az is, hogy az érettebb fintechek már nemcsak a kockázatitőke-alapokban látnak lehetőséget, hanem egyre többen döntenek a tőzsdére lépés mellett. Ennek sok esetben nem is anyagi okai vannak elsődlegesen, hanem a vállalat láthatóságát és hitelességét szeretnék növelni a köztudottan szigorú feltételekkel járó folyamat elvégzésével. Emellett döntött nemrégiben a Robinhood online befektetési platform, amely egyike a digitális vagyonkezelés és a demokratizálódó befektetési szektor élharcosainak. Részvényei ára egyelőre a kezdeti lendületet követően kisebb kilengésekkel a bevezetési ár környékén mozog.

Hamarosan a Robinhood által követett útra lép az Aspiration is, amely főként zöld digitális bankként ismert az Egyesült Államokban.

A vállalat faültetési programot hirdetett, és egyáltalán nem hitelez a fosszilis üzemanyagok kitermelését végző vállalatoknak – a hírek szerint 2,7 milliárd dolláros vállalatérték mellett szeretne tőzsdére jutni.

Ez a jelentős összeg is eltörpül azonban a brazil digitális bank, a Nubank által kitűzött cél mellett, a több mint 40 millió klienssel rendelkező vállalat ugyanis 55 milliárd dolláros értékelést érne el tőzsdei bevezetésekor. A Nubank páratlan sikereit általában színvonalas digitális banki megoldásai mellett annak a ténynek tulajdonítják, hogy több millió, korábban semmilyen pénzügyi szolgáltatáshoz hozzá nem férő ügyfele van. Ezzel nemcsak üzleti értelemben alkot maradandót, de egy teljes régió pénzügyi felzárkóztatásában is kulcsszerepet játszik. Az elemzés teljes terjedelmében elérhető a cég honlapján.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.