BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energiahatékonyág

Online nyilvántartás a hitelesített energiamegtakarításokról

A törvénymódosítás nyomán 2022. július 1-jétől teljeskörű, valamennyi hitelesített energiamegtakarítást mint vagyoni értékű jogot és a jogosultat naprakészen tartalmazó nyilvántartást vezetnek be a MEKH online felületén.
2022.01.13., csütörtök 19:25

2022. július 1-től a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által vezetett online nyilvántartás fogja tartalmazni az az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) keretében keletkezett valamennyi hitelesített energiamegtakarítást. 

2021 elején lépett hatályba az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), amely alapján az energiaszolgáltatók (villamosenergia-, földgáz- és üzemanyag-kereskedők, illetve egyetemes szolgáltatók), mint kötelezettek a végfelhasználóknak értékesített energia arányában energiamegtakarításra kötelezettek.

A kötelezettség alapja a tárgyévet két évvel megelőzően, Magyarországon végfelhasználók (lakosság, cégek, intézmények) részére értékesített energiamennyiség. A kötelezettség mértéke 2021-től szakaszosan emelkedik 0,05 százalékról a 2024-2027 közötti 0,5 százalékos mértékig, majd azt követően szakaszosan csökken 2030-ig vissza 0,06 százalékra.

Fotó: Rosta Tibor

A kötelezettség teljesítése érdekében a kötelezettek három megoldás közül választhatnak:

  1. Hozzájárulnak bármely végső felhasználó energiahatékonysági beruházásához, illetve intézkedéséhez (pl. gépsor csere vagy épületfelújítás) és az az energetikai auditor által hitelesített energiamegtakarítást eredményez, illetve energiafogyasztás csökkenésével jár, továbbá bejelentik a MEKH-nél. A hozzájárulás történhet bármely tevékenységgel vagy szolgáltatással, amely alkalmas a végső felhasználót rábírni a beruházás megvalósítására. A hozzájárulás meglétét a végfelhasználó nyilatkozatával, vagy a felek közötti megállapodással, illetve kivitelezési, tanácsadási, egyéb szerződéssel lehet igazolni;
  2. Kiváltják a kötelezettségüket energiahatékonysági járulék fizetésével, amelynek mértéke jelenleg minden nem teljesített 1 GJ/év után 50.000,-Ft.; vagy
  3. Másodlagos piacon ún. Fehér Bizonyítványt vesznek.

A hitelesített energiamegtakarítás egy korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog, amely a végső felhasználót illeti, és csak a kötelezett részére ruházható át kétoldalú megállapodással vagy szervezett piacon. A hitelesített energiamegtakarítás piaci értéke az intézkedést végrehajtó vállalat, intézmény, illetve természetes személy számára pénzügyi forrásként szolgálhat. 

Mivel a kötelezettségek mértéke a következő években nőni fog, ezért az igazolások értéke is emelkedni fog.

A 671/2021. (XII. 2.) Korm. rendelet a veszélyhelyzetre tekintettel némileg puhított a megfelelési szabályokon. A Korm. rendelet egyrészt lehetővé tette az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben a 2021. év vonatkozásában előírt 0,05 százalékos energiamegtakarítási kötelezettségnek a 2022. december 31. napjáig történő teljesítését, másrészt kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2023. március 31-ig a nem teljesített energiamegtakarítások után bírságot nem szab ki. Ugyanakkor a már teljesítő kötelezettek jogosultak az elszámolásra és mindezen változások nem érintik az új nyilvántartás bevezetését sem.

Egy friss törvénymódosítás nyomán 2022. július 1-től teljeskörű, valamennyi hitelesített energiamegtakarítást, mint vagyoni értékű jogot és annak jogosultját naprakészen tartalmazó nyilvántartás kerül bevezetésre a MEKH online felületén. 

A nyilvántartásba első alkalommal az energiamegtakarítást hitelesítő energetikai auditáló szervezet vezeti fel az energiamegtakarítás és annak jogosultjának egyes adatait közvetlenül a hitelesítést követően. 

Az energiamegtakarítás későbbi átruházása esetén az átruházó köteles a változást haladéktalanul bejelenteni az online felületen. Az átruházáshoz a jogosult személyében bekövetkezett változásnak a nyilvántartásba való bejegyzése szükséges. Az online felületen való bejelentés hiányában az energiamegtakarítás átruházására létrejött szerződés hatálytalannak minősül. Egy adott évre elszámolható hitelesített energiamegtakarítás adatai a következő év március 31-ig nyilvánosak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.