BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Török Zoltán

Tényleg kakukktojás lenne az európai monetáris politika?

2022.02.11., péntek 19:01

Az emelkedő infláció miatt Magyarországon és Csehországban már tavaly nyáron elkezdődött a kamatemelési sorozat, Lengyelországban némi hezitálás után az ősszel, Angliában februárban, az USA-ban pedig márciusban fog elindulni. Az Európai Központi Bankban azonban egyelőre nincs terítéken, hogy a 2016 óta változatlanul nullaszázalékos hitelkamatot megemeljék. Pedig infláció ott is van. Mi ennek az oka? 

A tavalyi évet rég nem látott szintre ugró pénzromlási ütem mellett zártuk, és hasonlóan magas számokkal találkozunk az idei év elején is. Jelenleg az euróövezetben 5 százalékos, az USA-ban 7 százalékos inflációról beszélünk, de Kelet-Európa egyes országaiban (Észtországban és Litvániában) a 10 százalékot is meghaladja a pénzromlás éves üteme. Ilyen magas inflációra talán senki sem számított.

Az infláció megugrásában meghatározó szerepet játszott a globális beszállítói láncok széttöredezése miatti alapanyaghiány és az energiahordozók árának meredek emelkedése. 

Ezektől a tényezőktől nemigen függetleníthette magát egyik ország sem.

Fotó: Shutterstock

Azonban, miközben az euróövezetben javarészt a gazdasági ciklushoz köthető az inflációemelkedés, az USA-ban a ciklikus mellett a strukturális tényezők is felelősek a drágulásért. Ennek egyik plasztikus példája a különbség a munkabérek emelkedésében: az USA-ban közel 10 százalékos volt a bérinfláció 2021 végén, miközben az euróövezetben (a harmadik negyedévben) csupán 2,5 százalékos.      

A technológia fejlődése miatt bekövetkező hatékonyságemelkedés az USA-ban magasabb termelékenységgel is párosul, ez azonban Európában vagy teljesen elmarad, 

vagy csak csekély mértékben következik be. Ennek egyik oka az, hogy az európai gazdaságokban kisebb a súlyuk azoknak az ágazatoknak, amelyek leginkább ki tudják használni a technológiai fejlődésben rejlő lehetőségeket.

Vagyis az EU-ra, illetve azon belül is a keleti bővítés előtti országcsoportra (EU 15) általában jellemző, hogy az alacsony termelékenységű ágazatok súlya az USA-val összevetve nagy, ráadásul emelkedőben van. Egy másik probléma, amely inkább a déli tagországokra jellemző, a vállalatméretből fakad. A legmodernebb technológiák alkalmazásával elért termelékenységnövekedés és a vállalatméret között ugyanis összefüggés van. Minél nagyobb méretű egy vállalat, annál inkább jellemző, hogy a technológiai fejlesztés útjára lép, szemben a kis- és mikrovállalatokkal, ahol ez ritkábban fordul elő. 

A déli országok gazdaságainak vállalati szerkezetében felülreprezentáltak a kisvállalatok. 

Hüvelykszabályként pedig elmondható, hogy a termelékenység és az alkalmazotti fizetések között pozitív a kapcsolat: a javuló termelékenység és a béremelkedés normális körülmények között együtt jár. A termelékenység növekedésének hiányában viszont a bérek sem tudnak tartósan és gyorsan emelkedni. Hol volt a legalacsonyabb a béremelkedés az Európai Unió országai között 2021-ben? Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban. Hol volt a legalacsonyabb az infláció? Nagyjából ugyanebben a körben.

Tehát az európai gazdaságok szerkezeti sajátosságaiból (például a különböző ágazatok súlya, a vállalatok mérete) is következik, hogy a termelékenység alacsonyabb, a bérnövekedés kisebb, az infláció pedig tartósan alacsonyabb, mint az USA-ban. Ha pedig ez így van, akkor az euróövezeti kamatszint is maradhatna alacsony.

Az euróövezetben a problémát az jelentheti, ha a béremelkedés a megemelkedett infláció miatt vált gyorsabb tempóra. Mivel ennek a veszélye annál inkább emelkedik, minél tovább velünk marad a magas inflációs környezet, ennek lehetőségét egyáltalán nem szabad lebecsülni. Emiatt pedig már egy éven belül sor kerülhet az EKB első kamatemelésére. A piacok már számítanak erre. Ezek szerint az EKB monetáris politikája sem annyira kakukktojás, amilyennek első pillantásra tűnhet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.