BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két számjegyű infláció lehet

Augusztusban 1,2, éves szinten pedig 12,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak -- közölte tegnapi gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a legmagasabb növekedési ütem ebben az évben. Elemzők szerint az emelkedések beszivárognak a fogyasztói árakba, ami tartósan 10 százalék feletti szintre lökheti az inflációt.

Csakúgy, mint júliusban, augusztusban is dinamikusan, 1,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest az ipari termelői árak -- áll a KSH legfrissebb gyorsjelentésében.

Tizenkét hónap alatt a belföldi értékesítési árak 15, az exportárak 10,2 százalékkal emelkedtek, amely összességében az ipari termelői árak 12,7 százalékos növekedését jelenti. Ez magasabb, mint a júliusban közölt rekordadat, amikor az egyéves áremelkedés 12,1 százalékos volt.

A belföldi árváltozás nagyobb dinamikája augusztusban is megfigyelhető volt: 1,4 százalékos növekedése mellett az export csak 1 százalékkal emelkedett.

Leginkább az élelmiszerárak növekedtek. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban most jelentkezett hatósági áremelkedések elhúzódó hatása, ezt jelzi az 1,7 százalékos havi drágulás.

A vegyiparban a korábbi hónapokban megfigyelhető nagymértékű áremelkedés viszont megállt. Augusztusban már "csak" 0,4 százalékkal növekedtek az árak az ágazatban, ami ebben az évben a legkisebb növekedési ütem.

Továbbra is erőteljes a mezőgazdasági árak emelkedésének üteme. Különösen a bor, a kenyér és a friss tésztafélék ára növekedett nagymértékben.

Az exportértékesítések árszintjének 1 százalékos növekedése háromszor akkora, mint a forintleértékelés. A húzóágazat, a gépipar árai alig növekedtek, a vegyipar és az élelmiszeripar termékei viszont 3,4 százalékkal drágultak. 2000-ben eddig az ipari exportárak 7 százalékot emelkedtek, ami több mint 4 százalékkal magasabb érték a forintleértékelés hivatalos mértékénél -- adja hírül a KSH.

Az augusztusi ipari termelői árindex nem lepte meg a szakembereket. Az MTI által megkérdezett kutatók -- Belyó Pál, az Ecostat igazgatója és Hegedűs Miklós, a GKI ügyvezető igazgatója -- azt várják, hogy a következő hónapokban mérsékelt csökkenés lesz megfigyelhető a dinamikában.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők nem ilyen optimisták. Továbbra is az olaj- és az élelmiszerárak hatása látszik a számokban, és nem várható látványos javulás -- véli Varga Csaba, a Citibank elemzője. Bár bázishatások miatt a következő két-három hónapban elképzelhető némi csökkenés, de decemberben -- szintén a tavalyi bázis miatt -- újra megugorhat a termelői árindex. Éppen ezért az év végén nem várható az augusztusinál alacsonyabb ütem. Ez egyben azt is jelenti, hogy szinte bizonyos: a fogyasztói árindex ősszel több hónapon keresztül két számjegyű lesz.

Hónapok óta megfigyelhető, hogy az ipari termelői árak a vegyipart kiszűrve is emelkednek -- mondja Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő elemzője. Augusztusban jött el az a fordulat, hogy immár a megszűrt index is "átszúrta" a fogyasztói árindex görbéjét. Ennek azért van jelentősége, mert a vegyipar termékeinek árváltozása kevésbé hat a fogyasztói árakra. Így viszont szinte bizonyos, hogy nem szeptemberben tetőzik az infláció. Különösen az élelmiszerárak növekedése jelentős, s most már végérvényesen átvette a "húzószerepet" a vegyipartól. A mezőgazdaság szereplői számára most jött el a piaci lehetőség, hogy áraikban érvényesítsék az elmúlt időszakok elmaradását. Forián úgy véli, a fentiek miatt az éves infláció néhány tizeddel még a konszenzusos 9,5 százalékos prognózisnál is magasabb lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.