BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Katasztrofális" lehet az EKB és Fed közötti monetáris divergencia

Nem marad következmények nélkül Európa számára, ha tovább folytatódik az Európai Központi Bank és az amerikai Fed között monetáris konfrontáció – figyelmeztetnek a Morgan Stanley közgazdászai.

Míg az amerikai jegybanki intézmény hajlana arra, hogy az inflációt – a fenyegető recesszióval szemben – kisebb veszélynek tartsa, és folytassa a laza monetáris kurzust, addig az EKB esetleg kétségbeesett lépésekre szánja el magát a (jelenleg 3,7 százalékos) drágulás gyorsulása láttán, és tovább emeli a – máris érezhető lassuláshoz képest – amúgy is magas kamatszintet.

Ha Frankfurt szigorít, akkor egy ponton túl súlyos recesszió szakadhat Európára, amit az unió legerősebb államai és térségei valahogy el tudnak viselni, a halmozódó feszültségek azonban a perifériákon – azaz az földközi tengeri térségben főleg pedig új tagállamokban – súlyos megrázkódtatásokat válthatnak ki.

A Morgan Stanley három közgazdászának (Eric Chaney, Carlos Caceres és Pasquale Diana) tanulmányát ismertetve a Telegraph rámutat, hogy meglévő kamatkülönbségen felül az EU egységes valutájának folytatódó drágulása is bénítóan fog hatni Európára, főleg annak folytán, hogy az euró immár nemcsak a dollárral, hanem a jennel és a jüannal szemben is felértékelődik.




A fenyegető megrázkódtatások valószínűleg nem vetik szét az európai monetáris uniót, bár egyes tagországok hatalmas, GDP-arányos fizetésimérleg-hiánya (Spanyolországban és Portugáliában egyaránt 10,5 százalék, Görögországban 14 százalék) súlyos – egyelőre még rejtett – feszültségek forrásának tekintendő, amit csak a közös valuta megléte tesz ideig-óráig fenntarthatóvá.

A túlnyomás – hangoztatják a kutatók – valószínűleg a perifériákon keresztül lesz leeresztve, ahol ingatlanpiaci hanyatlásra, banki és vállalati „tisztulási hullámra” kell felkészülni.

A Morgan Stanley szakemberei különösen sebezhetőnek tartják a Baltikumból kiindulva, Közép-Európán át a Fekete-tengerig húzódó félkör mentén fekvő államokat, ahol a hitelállomány évente 40-50 százalékkal növekedett. Itt az óriásira duzzasztott fizetésimérleg hiány miatt előbb-utóbb elkerülhetetlenül nyomás alá kerül a nemzeti valuták árfolyama.

A jelentés kiemeli Magyarországot és Romániát ahol a lakossági hitelek több mint 55 százalékát vették fel svájci frankban, vagy euróban, ami különösen fájdalmassá tehet bárminemű korrekciót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.