BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszabb esetben 20 százalékkal is emelkedhet a gáz ára októbertől Szlovákiában

A lakossági gázárak ősztől 10-20 százalékkal nőhetnek – tudta meg a Pravda napilap a Szlovák Gázművek egyik, a nevét eltitkoló magas rangú vezetőjétől.

A gázárak markáns növekedése szerinte elkerülhetetlen, hiszen az ezt befolyásoló kőolaj világpiaci ára folyamatosan nő, miközben a Fico-kormány az elmúlt időszakban művileg tartotta vissza az áremelést.

Hogy pontosan mennyivel is drágul majd a gáz, arról a Szlovák Gázműveknek (SPP) egy hónapon belül kellene döntenie. Ha a javaslattal az árszabályozási hivatal is egyetért, a lakosság már októbertől drágábban juthatna hozzá az SPP szolgáltatásaihoz. A félig állami kézben lévő gázművek az áremelésről szóló információkat egyelőre nem hajlandó kommentálni. Mindez nem is csoda, hiszen a kormány mindent megtesz azért, hogy elkerülje az áremeléseket, ez utóbbiak ugyanis csökkentenék a népszerűségét a választók körében. Épp ezért az ágazati miniszterek itthon és külföldön is tárgyalnak a gázipari vállalatokkal, hogy Szlovákia számára kedvezőbb feltételeket harcoljanak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.