BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új fejlesztésekkel bővült az mmpp.hu online lekérdezési rendszere

A Magyar Munkaerőpiaci Prognózis (mmpp.hu) online lekérdezési rendszer 2008 júniusban két új fejlesztéssel bővült – ismertette a VGO-val Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója.

Az MMPP a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával működő, a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) által kidolgozott és fejlesztett online lekérdezést biztosító adattár, amely az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a GVI által végzett empirikus vállalati adatfelvételek eredményeit felhasználva tájékoztató adatokat nyújt a munkavállalóknak, munkát keresőknek, munkaadóknak és képző intézményeknek a vállalkozások várható munkaerőigényéről és segíti az elemzőket a munkaerőpiac elemzésében.

Az MMPP az interneten keresztül a http://mmpp.hu címen érhető el. Az MMPP bővítése eredményeként az egyik újdonság, hogy az adatbázisban immár elérhetőek az Foglalkozatási és Szociális Hivatal és jogelődjei 1991 szeptembere óta félévente végzett munkaerő-piaci prognózis adatfelvételeinek 1993 és 2003 közti adatai, olyan kiemelt kérdésekre, amelyek 1993-tól kezdve minden adatfelvételben feltettek.

Ezáltal mód nyílik a munkaerő-piaci adatok idősoros lekérdezésekre úgy, hogy egyszerre több szempont (régiók, megyék, gazdasági ágak szerint, létszám-kategóriák vagy külföldi tulajdon aránya) szerinti bontásban is végezhetünk vizsgálatokat. Az új fejlesztés eredményeként 19 mutatót tartalmazó, 1993-ban induló idősorok és a 156 mutatót tartalmazó, 2005-ben kezdődő idősorok közül választhatunk.

Másik újdonságként az MMPP adatbázisa a 2006-os adatfelvétel után immár az SZMM és a GVI 2007-ben lebonyolított közös vállalati felvételének eredményeit is elérhetővé teszi bárki számára az interneten. E két felvétel során 2006-ban 6046, illetve 2007-ben 7247 magyarországi vállalkozás vezetője válaszolt személyes megkérdezés keretében az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a GVI kérdezőbiztosai által feltett kérdésekre. A mintákban mindkét esetben szinte teljes egészében lekérdezésre került a legnagyobb, a  foglalkoztatásban legjelentősebb szerepet kapó vállalatok csoportja. Az MMPP-ben közzétett adatok e vállalatoknak a foglalkoztatással és a várható munkaerőigényekkel kapcsolatos várakozásait, szándékait és véleményét tükrözik.

Az MMPP segítségével bárki megismerheti a magyar üzleti szektor legfontosabb cégeinek a foglalkoztatási döntésekre, a létszámfelvételi tervekre, a szakmánkénti várható munkaerő-keresletre, a hiányszakmákra, a pályakezdők alkalmazására és a cégeknél folyó gyakorlati képzésre vonatkozó véleményét. Az első fejlesztéshez
hasonlóan az adatok itt is tetszés szerint megkaphatók és elemezhetők a felhasználók számára több vállalati háttérváltozó (cégnagyság, ágazati hovatartozás, külföldi tulajdon aránya, üzleti helyzet) és regionális, megyei csoportosítás szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.