BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A miniszterelnök elintézte: nem lesz indokolatlan áremelés az euró miatt Szlovákiában

A szlovákiai kereskedők az euró bevezetését nem használják fel indokolatlan áremelésekre - egyezett meg tegnap a kormánnyal a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség, csatlakozva a kabinet árstabilitási felhívásához.

Pavol Konštiak, a szervezet elnöke szerint fennáll a veszélye annak, hogy a lakosság az elkövetkező időszakban minden egyes áremelést az euró bevezetésével fog magyarázni, figyelmen kívül hagyva az élelmiszerek és energiahordozók világpiaci árának növekedését. Szerinte ugyanis a vásárlók többnyire csak a kereskedők által szabott árakat látják, figyelmen kívül hagyva az őstermelők és a feldolgozók árait.

Konštiak a kormány szerdai döntésével, vagyis az ártanács létrehozásával, valamint az árszabályozás indokolt esetekben történő bevezetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy ez utóbbira szerinte nem lesz szükség, mivel a kereskedők nem drágítanak indokolatlanul. Hozzátette, hogy „csak a konkurencia képes csökkenteni az árakat, senki más, így az ezzel megbízott állami hivatalok sem“.

Robert Fico nagyra értékeli a szövetség lépését. A kormányfő szerint ugyanis a kabinet legfőbb célkitűzése az árak indokolatlan emelésének a megakadályozása. A szabályozással kapcsolatban elmondta, hogy erre csak a legszükségesebb esetekben szánják rá magukat, de „a kormány keményen fel fog lépni az indokolatlan áremelések ellen“. A kormányfő is elismeri azonban, hogy „a piacgazdaságban természetes dolognak számít az áremelkedés, amit nem lehet elkerülni“.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.