BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedőben a reálkeresetek

Az inflációt meghaladó mértékben nőttek a keresetek, a bruttó átlagbér 196 ezer forint – derült ki a KSH közleményéből.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január–májusban átlagosan 2 millió 751 ezer volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 7,9%-kal, a nettó átlagkeresetek 7,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január–májusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,9%-os növekedése mellett) 0,3%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első öt hónapjában a költségvetési szférában 721 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 946 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 5,1%-kal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,2%-kal emelkedett. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 5 hónapjában 195 700 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 100 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218 100 Ft-ot ért el.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 7,9%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 104,0%, a versenyszférában dolgozóké pedig 110,2% volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.