BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipar: az exportnak megy rosszul - Gyorselemzés

Az előzetes adatoknak megfelelő, gyenge növekedési ütemet mutatott az ipari termelés, a rendelésállomány pedig további lassulást jelez előre. Az ágazat exportjának növekedése szinte megállt, a belföldi értékesítés pedig jelentős csökkenésbe fordult.

A hazai ipari termelőket is elérte az európaszerte tapasztalható lassulás, főleg az exportértékesítés maradt el minden korábbi szinttől. Az ágazat termelése nagy ingadozást mutat az idei évben, míg áprilisban kétszámjegyű bővülés volt, a március a mostani adatnál is gyengébb lett. Az ingadozást figyelembe véve is lassuló trend bontakozik ki, amely a régió többi országát még korábban elérte, mint minket. A háttérben a lassuló európai konjunktúra áll, így a fogyasztási kereslet további lassulása várható, ami megnehezíti a termelők értékesítését.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva májusban 2,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,7 százalékkal nőtt – közölte a KSH. A termelés volumene az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,7 százalékkal csökkent. 2008 első öt hónapjában az ipari export 10 százalékkal, májusban 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipar január–májusi belföldi értékesítése összességében 2,8 százalékkal nőtt, májusban 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A járműiparban már korábban megkezdődött a lassulás, a legnagyobb súlyú villamos gép- és műszergyártásban viszont soha nem látott zuhanás következett be. Mind a személyautók, mind a legfőbb exportterméknek számító mobiltelefonok eladása általában gyorsan követi a gazdasági ingadozásokat, ez okozhatja a nagy mértékű visszaesést.

A kilátások sem biztatóak a következő hónapokban: az ágazat megrendelései jócskán elapadtak. A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 11,3 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 13,2 százalékkal, az új belföldi rendelések kisebb mértékben, 1,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány az előző év szintjén maradt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.