BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemcsak lassulás, recesszió fenyegeti a gazdaságot - Drámai a brit helyzet?

A tagvállalatai által észlelt gazdasági kilátások – gyors és drámai – romlásáról számolt be a legutóbbi felmérése alapján a brit kereskedelmi kamara (BCC – British Chamber of Commerce).

A bajok egyszerre bukkantak fel az ipari termelésben és a fogyasztásban, a jelzések alapján a gazdaság máris zsugorodik, ami – ha még egy negyedéven át fennmarad – akkor technikailag beállt a recesszió.

A kamara vezetője – David Frost – attól tart, hogy a mutatók romlásán kívül a brit gazdaság fundamentumát képező üzleti bizalomban is törés jelentkezik. A helyzetet különösen drámaivá teszi, hogy a pesszimizmus alig három hét alatt telepedett rág az egész gazdaságra – mondta a BCC elnöke.

A fordulatot különösen hihetetlenné teszi az, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatói iparág robusztus teljesítményét általában is garanciának tekintették az általános visszaesés elkerülhetőségére. A lefelé tartó spirál a szigetországban is az ingatlanárak csökkenésével indult el. A romlás mértékének érzékeltetésére a Londonban megjelenő The Times idéz egy adatot az ingatan-szakmából, amely szerint a jóváhagyott jelzáloghitelek száma idén júniusban 44 százalékkal maradt el a tavalyi azonos hónapban kimutatottól.

Az ipari termelés áprilisról májusra – a várakozásokat meghazudtolóan nagy arányban – 0,5 százalékkal csökkent, az utóbbi hetekben pedig a kiskereskedelem is szokatlanul gyenge forgalmat jelez. A profitok csökkenésének ellensúlyozására alkalmas vállalati áremelések elé a lakossági vásárlóerő megcsappanása önmagában is komoly korlátokat állít.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy egyúttal súlyos makrogazdasági feszültségek is jelentkeznek: növekszik a költségvetési hiány, a számítások és prognózisok szerint Alistair Darling pénzügyminiszternek 7,5 milliárd font sterling körüli éves deficit kezelésére kell felkészülnie, amihez csak rosszabbnál-rosszabb eszközök állnak rendelkezésre. Vagy tovább növeli az adókat, amiért átkot szórna rá a konzervatív ellenzék, ha a kiadásokat csökkenti, azzal visszaveti a konjunktúrát, a további államadósság-csinálásnak pedig máris gátat szab, hogy a hiánynak a GDP-hez viszonyított aránya áttöri a 3 százalékos plafont, amiért Brüsszellel szemben kell kiállni. A máris 3 százalék feletti infláció miatt a Bank of England hallani sem akar az üzleti világ által hangosan követelt kamatcsökkentésről, sőt inkább a hitelek drágítását fontolgatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.