BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gyenge hónap az iparban

Az előzetes adatoknak megfelelő, gyenge növekedési ütemet mutatott az ipari termelés. Az ágazat exportjának növekedése szinte megállt, a belföldi értékesítés pedig csökkenésbe fordult.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 májusában 2,2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 4,7%-kal nőtt. A termelés volumene az év első öt hónapjában 6,9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,7%-kal csökkent.

2008 első öt hónapjában az ipari export 10%-kal, májusban 1,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A májusi exportértékesítés hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 2,4%-kal bővült. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás 2,6%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január–májusi belföldi értékesítése összességében 2,8%-kal nőtt, májusban 0,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energiaszektor járul hozzá: mivel a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás tevékenység belföldi értékesítése az elosztásra átvett (vásárolt) és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is magában foglalja, a növekedés jelentős részét halmozódás okozza. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első öt hónapjában 0,6%-kal, májusban 3,7%-kal csökkentek.

A teljes jelentés itt elérhető

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.