BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még várat magára az élénkülés

Még mindig csökkenést mutat a hazai kiskereskedelmi forgalom, legfeljebb a második félévben állhat helyre a belföldi kereslet.

Továbbra sem talál magára itthon a lakossági kereslet, a kiskereskedelemben csak az üzemanyagok forgalma növekszik. A reálbérek pedig már enyhe növekedést mutatnak, és a bázishatás miatt is várható lenne már a mutató pozitív tartományba fordulása. Most bebizonyosodott az is, hogy nem a fogyasztás megugrása miatt gyorsult be a második negyedévben a GDP növekedése, hanem inkább a felhalmozási tételek miatt.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. júniusban 1,9 százalékkal, az első félévben 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel a mutató lassan másfél éve tart folyamatosan lefelé. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008. I. félévben 2890 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Folytatódott az a tendencia is, hogy az élelmiszert áruló üzletek forgalma az átlagosnál kisebb, míg a többi cikkcsoporté nagyobb mértékben esett vissza. Az első félévben a vásárlások 53 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 18 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag, 11 százaléka a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben realizálódott. Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma meghaladta az 535 milliárd forintot. A naptárhatástól megtisztított adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma 2008 első félévében 1,6 százalékkal, júniusban 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Júniusban az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,2 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi forgalmának volumene 0,2 százalékkal elmaradt a májusitól.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első félévben 2,8 százalékkal, júniusban 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Júniusban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek, valamint az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő hálózat és a használtcikk-üzletek eladásai növekedtek; a többi üzlettípus értékesítése elmaradt az előző évi szinttől. A legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek kiskereskedelmi forgalmának volumene esett vissza. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júniusban 0,3 százalékkal elmaradt a májusitól.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2008. júniusban 6,2 százalékkal, az első félévben 0,8 százalékkal csökkent, ez a tendencia egybeesik az első alkalommal üzembe helyezett közúti gépjárművek számának alakulásával. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júniusban 0,5 százalékkal, az első félévben 0,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a lassan gyarapodó gépjárműállomány mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.