BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden ötödik új vállalkozáshoz kimennek az APEH-revizorok

Minden tizedik új vállalkozásnál hiányosságot talált az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az év első hat hónapjában, és a mulasztás 240 esetben olyan súlyos volt, hogy az adóhatóság a társaság adószámát is felfüggesztette.

 Az APEH – a kormány tavalyi döntése szerint – ez év eleje óta ellenőrzéseket folytat a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok ötödénél. A feketegazdaság visszaszorítása érdekében minden ötödik új vállalkozásnál helyszíni vizsgálatot végeznek a revizorok a megalakulása utáni kilencven napon belül. Ennek keretében utánajárnak, hogy valós-e a székhely és az ügyintézési hely, ellenőrzik a képviselő személyes adatait, és górcső alá veszik azt is, hogy a vállalkozás eleget tett-e adófizetési kötelezettségének.

Elsősorban azokat a cégeket keresik fel, ahol az ügyvezetőkhöz és a fontosabb tisztségviselőkhöz korábban már volt szerencséjük: a be nem fizetett köztartozás, a jelentős összegű adóhiány vagy a törölt adószám fontos helyen szerepel az adózói életút és a kockázatok elemzésénél. A kiválasztás esélyét növeli, ha a vezetők korábbi cégeinél a tevékenység felfüggesztésére vagy az üzlet bezárására került sor, ám fontos tényező lehet az is, ha egy-egy tag vagy vezető vállalkozói igazolványát öt éven belül adóval kapcsolatos fizetési, bejelentési, bevallási vagy nyilvántartási kötelezettség megszegése miatt vonták vissza.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.