BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A belföldi keresletre sem lehet számítani

Alacsony szinten vannak a kiskereskedelmi eladások, pedig a lakosság jövedelmi helyzete már némi javulást mutat.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. júliusban 1,8 százalékkal, az első hét hónapban 2,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tette közzé a KSH. Az előző havi csökkenés 1,9 százalékos volt, de az enyhe javulás ellenére továbbra is csalódást keltő az adat. Ráadásul a harmadik hónapja csökken a szezonálisan megtisztított index, e szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest 0,1 százalékkal mérséklődött.

 

Mostanra, ha nem is nagy mértékben, de növekednek a reálkeresetek, viszont egyelőre nem indult meg a vásárlási kedv. A belföldi kereslet élénkülése nélkül pedig aligha lehet majd elérni 2 százalékosnál gyorsabb GDP-növekedést, ugyanis az európai konjunktúra kifulladása nyomán a külkereskedelem már nem képes biztosítani a korábbi húzóerőt.

Még mindig kevésbé esik az élelmiszerek forgalma, mint a többi árucikké, de a korábbi, több százalékpontnyi különbség az élelmiszer- és nem-élelmiszer kereskedelem növekedése között elolvadt. A naptárhatástól megtisztított adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első hét hónapban 1,5 százalékkal, júliusban 1,4 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Júliusban az eladások jelentős részét ‑ 92 százalékát ‑ lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,9 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi forgalmának volumene lényegében nem változott a júniusihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első hét hónapban 2,6 százalékkal, júliusban 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Júliusban csak a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma csökkent, a többi üzlettípusban növekedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben a textil-, ruházati és lábbeliüzletek tudták eladásaikat növelni az – egyébként alacsony – előző évi bázishoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júliusban 0,1 százalékkal elmaradt a júniusitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.