BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a kiskereskedelem csökkenése

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. júliusban 1,8%-kal, az első hét hónapban 2,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest 0,1%-kal mérséklődött. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 első hét hónapjában 3447 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből júliusban 557 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

A naptárhatástól megtisztított adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első hét hónapban 1,5%-kal, júliusban 1,4%-kal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Júliusban az eladások jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6%-kal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,9%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi forgalmának volumene lényegében nem változott a júniusihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első hét hónapban 2,6%-kal, júliusban 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Júliusban csak a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma csökkent, a többi üzlettípusban növekedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben a textil-, ruházati és lábbeliüzletek tudták eladásaikat növelni az – egyébként alacsony – előző évi bázishoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júliusban 0,1%-kal elmaradt a júniusitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.