BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: jövőre az 1-1,5 százalékos növekedés sem tartható

Nem lát lehetőséget egy azonnali, 1000 milliárd forintos kiadáscsökkentésre a kormányfő, de 2012-ig GDP-arányosan 5-7 százalékpontos mérséklést igen.

Az eddig elért szerkezeti átalakítások többségével elégedett a miniszterelnök, aki szerint nincs a jóléti kiadásokban megtakarítható 1000 milliárd forint. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában Gyurcsány Ferenc elkerülhetetlennek nevezte a két éve kezdődött kiigazítási programot. A két héten belül a parlament elé terjesztendő költségvetésben a korábban kitűzött, 3,2 százalékos hiány fog szerepelni – ígérte a kormányfő. Továbbra sem tett le a kormányfő arról, hogy létrejöjjön egy közpénzügyi csomag, még akkor is, ha nem sikerül mögé kétharmados parlamenti többséget biztosítani, ezt nevezte az ősz legfontosabb feladatának.

A szerkezeti reformokban nagy vita van Magyarországon – ismerte el Gyurcsány, de amit meg lehetett csinálni társadalmilag, azt szerinte a kormány megtette. A szükségesnél előbb fejeződött be az egészségügyi reform, de a többi területen nagyjából elérte a kormány, amit akart. Nagyjából 74 ezer fővel csökkent a közszféra foglalkoztatottjainak száma, és a szektor hozzájárulása a GDP-hez szintén radikálisan csökkent.

Az ország növekedési kilátásai egyre romlanak, talán a 2009-re jelenleg prognosztizált 1-1,5 százalékos növekedés sem lesz elérhető, de az EU átlagához képesti 2 százalékpontos növekedési többlet így is elérhető lesz – mondta Gyurcsány. Kiemelte ugyanakkor, hogy a hazai infláció kezd mérséklődni a jelentősen romló külső környezet ellenére is, mert fut ki a kiigazítások inflációs sokkja – fogalmazott. Nagyjából GDP-arányosan 5-7 százalékpontot kitevő kiadáscsökkentő programot lát végrehajthatónak 2012-ig Gyurcsány Ferenc. De egy azonnali, 1000 milliárdos kiadáscsökkentést nem. A legnagyobb tétel a jóléti kiadásokon belül a nyugdíj, a pusztán inflációt követő nyugdíj 2001 óta az átlagnyugdíj 82000 helyett most 56000 lenne az átlagnyugdíj. Ez viszont mindössze 30 milliárd forintot hozna a büdzsének évente, ami azonban társadalompolitikailag vállalhatatlan – mutatott rá Orbán Viktor korábbi felvetésére a kormányfő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.