BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem olyan jó külföldön dolgozni? Fokozatosan hazatérnek a szlovákok

A Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporitežňa) elemzői szerint körülbelül 165 ezer szlovák állampolgár dolgozik külföldön.

Az első félévben alacsonyabb lett a külföldön munkát vállalók száma. A becslések szerint még 2007 utolsó negyedévében is 186 ezren dolgoztak idegenben - írja a bumm.sk. A hagyományosan Csehországban, Angliában, Magyarországon vagy Ausztriában dolgozók főleg a kereskedelem, a szociális munkák és a háztartási munkák szférájából tértek vissza hazájukba. Tovább emelkedik azonban az építőiparban és az ipari termelésben dolgozó szlovák állampolgárok száma külföldön.



A Szlovák Takarékpénztár elemzői úgy gondolják, hogy a szlovákiai munkahelyek számának növekedése miatt a munkanélküliség csökkenése folytatódik az elkövetkező években. A lassuló gazdasági növekedés és a munkapiacon létrejött akadályok (sok a hosszútávon munkanélküli ember) miatt azonban a csökkenés üteme sokkal lassabb lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.