BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább védenék a földpiacot

Meghosszabbítaná három évvel Magyarország a külföldiekre (EU-állampolgárokra) vonatkozó, 2011-ben lejáró hétéves termőföld-vásárlási moratóriumot.

Ha a javaslatot Brüsszel elfogadná, a külföldiek általánosságban 2014-ig nem vehetnének magyar termőföldeket. Az agrártárca szerint a módosítást többek között az indokolhatja, hogy az unió 2014-ben új támogatási rendszerre tér át, így a földmoratórium lejártát is érdemes lenne ehhez igazítani.

Emellett a 2011-es liberalizáció még lehetőséget nyújtana a spekulációs külföldi földszerzésekre. Ágazati szakértők ugyanakkor nem érdemi lépésnek, hanem nagy kockázat nélküli, belpolitikai gesztusnak minősítik a bejelentést. Szerintük Magyarország a hoszszabbítást csak 2011-ben kérhetné. Földpiaci szempontból a lényegi döntés a belföldi jogi személyek földvételének engedélyezése lenne.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.