BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rossz év az építőiparban

Korábban az állami megrendelések visszafogása húzta vissza a szektort, mostanra viszont nagyobb a baj az épületekre szóló megbízások elmaradása miatt.

Az építőipari termelés volumene 2008 júliusában kiigazítatlan adatok alapján 11,8 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Az előző havi visszaesés 8,1 százalékos volt, a tavalyi év átlagos termelési indexe pedig 14,8 százalékos zuhanást mutatott. Bár áprilisban már enyhe pozitív növekedési index is volt, azóta újra visszaesett a termelés. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,8 százalékkal volt kisebb az előző havinál, ez az egymás utáni harmadik csökkenő hónap.

Az év első hét hónapjában a termelés 10,9 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól. Már akkor is biztosnak tűnik, hogy éves átlagban ismét csökkenő volumennel kell számolni, ha az év végéig növekedésbe fordulna a havi index. Így az idei lehet a harmadik év, amelyben csökken a szektor teljesítménye.

Míg korábban főleg az állami beruházások visszafogása miatt volt csökkenés a szektorban, mostanra a lakás- és üzleti célú is közel hasonló mértékben marad el a kereslet a korábbitól. A termelés júliusi visszaesése így mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,3 százalékkal, az – útépítéseket is tartalmazó ‑ egyéb építmények építéséé 15 százalékkal csökkent 2007 júliusához mérten. Az egyéb építmények termelésének visszaesése a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős. Az építőipari termelés első hét havi 10,9 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,6 százalékkal, az egyéb építményeké 11,1 százalékkal csökkent, vagyis közel azonos mértékben felelnek a zuhanásért.

A kereslet eltolódása folytatódhat a következő hónapokban is, de összességében alig kecsegtetnek a szerződés-adatok javulással. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 13,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 21,8 százalékkal, az egyéb építményeké 4,6 százalékkal csökkent az előző évihez mérten. Az év első hét hónapjában kötött szerződések volumene 11,3 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január–júliusinál. Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 31,8 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 19,5 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Ez utóbbi növekedés az autópálya-építésre januárban és júliusban kötött nagy értékű szerződések eredménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.