BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: most nem lehet adót csökkenteni - de a kiadásokat kell, véli a szakértő

A pénzügyi stabilitás biztosítása a legégetőbb feladat a jelenlegi körülmények között – fogalmazott péntek délelőtt Gyurcsány Ferenc kormányfő azután, hogy pénzügyi szakemberekkel találkozott.

Amit meg kellett és meg lehetett tenni, azt a kormány, a felügyelet, a nemzeti bank és a piaci szereplők meg is tették az utóbbi napokban – a miniszterelnök szerint erre a megállapításra jutottak az egyeztetésen a felek. Megvitatták azt is, hogy mennyiben valósíthatók meg az adók és a járulékok csökkentésére vonatkozó tervek.

A kormányfő úgy fogalmazott: a következő időszakban jelentősen csökken a növekedés – a pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanácson 1,2 százalékos 2009-es bővüléssel számolt -, ám abban az esetben, ha sikerül biztosítani az egyensúly felé közelítő költségvetési pályát, valamint ha a bővülés újra 3-4 százalék körüli értéket ér el, sor kerülhet egy 300-500 milliárd forintos adócsökkentésre is. Lehet, hogy ennek a lehetősége egy év múlva teremtődik meg, lehet, hogy csak két év múlva – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő úgy fogalmazott: a piacok beszűkülésével a magyar vállalatok keresleti dilemmákkal szembesülnek, és egy átfogó adócsökkentésnek akkor jön el az ideje, amikor megindul a növekedés. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte: a pénzügyi szereplők számára a kormány elsősorban úgy igyekszik segítséget nyújtani, hogy euróban teremt szélesebb körű likviditást.

Valóban egyetértés van abban, hogy a rendkívüli helyzetre adott válaszok adekvátak voltak – fogalmazott a VGO kérdésére Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója, a megbeszélés egyik résztvevője. Hozzátette: a költségvetési és fiskális politika fő célkitűzése jelenleg az kell, hogy legyen, hogy csökkenjen az ország külső finanszírozásra való rászorultsága. Törekedni kell tehát a büdzsé egyensúlyának a megteremtése felé.

Reálgazdasági visszaesés esetén egy mégoly ígéretes adócsökkentés hozadéka is csekély lehet – vélekedett Oszkó Péter. Úgy fogalmazott: a miniszterelnökkel folytatott egyeztetésen fontos téma volt az állami kiadások csökkentése, és ennek keretében korábban tabunak számító kérdések is felmerültek. Amennyiben a költségvetési politika előterébe a kiadások és ezzel a deficit csökkentése kerül, ez „automatikusan” jelentős forrást teremt egy későbbi adócsökkentés számára. Így tehát egy jóval hatékonyabb adóreformot lehet előkészíteni, igaz, ehhez politikai konszenzusra is szükség van ezekben a kérdésekben – szögezte le a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.