BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre egész éves recesszió jöhet! Zsugorodott a brit GDP-érték

Több mint másfél évtizedes töretlen növekedés után csökkenni kezdett a brit gazdaság összteljesítménye, ráadásul a várakozásoknál jóval meredekebb ütemben a harmadik negyedévről pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint.

Londoni elemzők jövőre egész éves recessziót valószínűsítenek Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. A brit statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy az előző három hónapban, negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal zsugorodott a brit GDP-érték.

A visszaesés ténye nem lepte meg a piacot, mértéke azonban igen: elemzők előzetesen 0,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak.

A font azonnal erősen gyengült: az adatközlés előtti 1,60 dollárról a statisztikai hivatal bejelentése után 1,55 dollárra süllyedt. Nyáron még 2 dollár felett járt a brit valuta. A harmadik negyedévi visszaesés 1990 első negyedéve óta a legnagyobb mértékű, és 1992 óta az első negatív GDP-adat. Éves összevetésben még nincs recesszióban a brit gazdaság - a harmadik negyedévi GDP-érték 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét -, de hivatalos és független előrejelzések szerint is jövőre már abban lesz.

A brit gazdaság a második negyedben stagnált, az első negyedben még 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest. Az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben 1,5 százalékos, az első negyedben 2,3 százalékos GDP-bővülést mértek. Tavaly 3 százalékkal nőtt a brit gazdaság. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - által éppen pénteken Londonban kiadott, novemberre szóló havi világgazdasági előrejelzés azt írta: a brit GDP-érték a 2007-ben mért 3,1 százalék után az idén már csak 1 százalékkal bővül, jövőre pedig 0,8 százalékkal visszaesik. Ez erősen rontott előrejelzés: az EIU előző, októberi világgazdasági prognózisában még 0,3 százalékos egész évi brit GDP-csökkenés szerepelt 2009-re.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló csoport ITEM Club nevű gazdaságelemző központjának e hét elején Londonban közzétett legújabb prognózisa szerint jövőre évi átlagban 1 százalékkal kisebb lesz a brit GDP az ideinél, és 2010-ben is csak 1 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. Az ITEM Club londoni elemzői kiemelték, hogy 2009 lehet 1992 óta az első olyan év, amelynek egészére számítva visszaesik a brit GDP-érték. A hét közepén Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója vezető brit üzletemberek előtt tartott, drámai hangvételű előadásában úgy fogalmazott: a hazai és a világgazdasági kilátások nagyon bizonytalanok, de "valószínűnek tűnik", hogy Nagy-Britanniában éppen most kezdődik a recesszió. King kijelentette azt is: a bankközi hitelezés teljes elapadása miatt a brit bankrendszer "az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz", mint e hónap elején, és "radikális lépésre volt szükség a bankrendszer túlélése érdekében".

Ez a radikális lépés minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos elvi értékű nagy-britanniai bankmentő programja volt, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok. Az EIU pénteken Londonban kiadott világgazdasági előrejelzése szerint jövőre az Egyesült Államokban is recesszió lesz az év egészére számolva. A ház elemzői szerint a harmadik negyedévben valószínűleg az amerikai GDP-érték is zsugorodott, és 2009-ben átlagosan 0,2 százalékos visszaesés várható az idei évre jósolt 1,6 százalékos növekedés után.

Az EIU az euróövezetre az idén 1,1 százalékos, jövőre pedig zéró növekedést jósol, és 2010-2011-re is mindössze 1,0, illetve 1,5 százalékos növekedéssel számol. A ház szerint az euróövezeti jegybank (EKB) - amely két hete, a világ más nagy jegybankjaival összhangban, fél százalékpontos kamatcsökkentést jelentett be, 3,75 százalékra - még az idén 3,25 százalékra, jövőre 2,75 százalékra csökkenti tovább irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House, az egyik legnagyobb londoni külpolitikai elemző műhely - múlt héten kiadott, drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és jelenleg a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.