BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország eltörölné a 700 ezer tonnás kukoricakorlátot

Magyarország azt szeretné, ha az Európai Bizottság megszűntetné a takarmánykukorica uniós intervenciós felvásárlására megállapított, 700 ezer tonnás idei korlátot - derült ki a mai kétoldalú egyeztetéseken.

Az MTI szerint Gráf József agrárminiszter a közelmúltban levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot arról is, hogy a magyar kormány exporttámogatásokat és magántárolási konstrukciót is be kívánna vezetni, ehhez brüsszeli intézkedéseket sürgetett. A magyar delegáció kérte a búzaintervenció mostani mechanizmusának és korlátlan felvásárlásnak fenntartását is. Mint ismert, a hazai piacon az okoz gondot, hogy a kukoricaárak tonnánként 20 ezer forintra estek a tavalyi 50-60 ezer forintról.

Az árut ugyanakkor csak részben lehet felajánlani uniós intervencióra, mivel a magyar felesleg 4 millió tonnára tehető, miközben Brüsszel a 700 ezer tonnás ma érvényes keretet valamennyi tagországra állapította meg. Ágazati szakértők a VGO-nak elmondták: az intervenció kiterjesztése (a 700 ezrer tonnás korlát eltörlése) azért lenne jó megoldás, mert így a 101,31 eurós (árfolyamtól függően 25-27 ezer forintos) intervenciós összeg "árazná be" a piacot. Így egy kedvező uniós döntés jelentős áremelkedést hozna a 20 ezer forintos mai árakhoz képest. Az intervenciós felvásárlási időszak november elsejétől kezdődik az EU-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.