BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mese" nincs: a gazdaság tovább zsugorodik! Statisztikai tény a francia recesszió?

A legújabb francia statisztikák fokozzák annak valószínűségét, hogy a francia gazdaság az idei harmadik és negyedik negyedévben is zsugorodik – állítja jelentésében az ottani statisztikai hivatal.

Az INSEE a július-szeptemberi és az október-decemberi időszakra egyaránt 0,1 százalékos GDP-csökkenéssel számol, főleg most közzétett munkanélküliségi mutató alapján. Az április-júniusi időszakban 0,3 százalékkal zsugorodott a GDP, ehhez legalább még egy negyedévi visszaesés kell, hogy a fogalom klasszikus definíciója szerint is kimondható legyen a recesszió.

Nicolas Sarkozy elnök néhány napja egy beszédében használta az „R”-betűs szót a kialakult állapotok jellemzésére, más politikusok egyelőre nála óvatosabbak. Christine Lagarde pénzügyminiszter azonban megerősítette, hogy a július-szeptemberi három hónap is nagy valószínűséggel negatív növekedéssel zárult.

A pesszimizmusra leginkább okot adó irányzatra a statisztikai hivatal prognózisa mutatott rá, amely szerint visszájára fordult a munkanélküliség korábban tapasztalt csökkenése. Az INSEE arra számít, hogy a második félévben 52 ezer fővel csökken a foglalkoztatás, ami visszaveti a tavalyi és az idei első féléves javulást. A következő évre szóló előrejelzéstől elzárkóztak a francia statisztikusok, annyit azonban közöltek, hogy bizakodásra nincs nagy ok.

A romló foglalkoztatás nyilván visszaveti a keresletet, a lakosság bizonytalanságát pedig tovább fokozza az élénk infláció. A drágulás ugyan valamelyest enyhülhet az év vége felé, az árszínvonal emelkedésének éves rátája azonban így is 3 százalék körül fog alakulni.

A globális hatások beszivárgását jelzi, hogy az ingatlan-tranzakciók száma erősen visszaesett, és feszültségek támadtak a bankközi hitelezési gyakorlatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.