BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mi a fene történik a világgazdasággal?"

- Mi a fene történik a világgazdasággal? – teszi fel a költői kérdést Dávid-Barrett Tamás a Magyar Narancs hasábjain. Az Oxfordban élő közgazdász szerint a globális gazdaság nem írható le csupán makromodellekkel.

A szerző cikkében a világgazdaságot egy olyan hídhoz hasonlítja, amelynek minden oszlopát egy másik csapat építi. „Ha az egyik bénázik, és az oszlop háromszor leomlik, mielőtt felér, az a többieknek egyre megy. De ha már kész a híd, akkor az elkezd omlani.” A szerző szerint amíg nem dől le az egész, mindenki csak a saját oszlopáért aggódik, pedig inkább a híd egészéhez kellene hozzányúlni.

Az 1929-es helyzet nagyon hasonlít a mostanira. Akkor a makrogazdaságot akarták piaci modellekkel leírni, ma pedig a globális gazdaságot makromodellekkel. Dávid-Barret szerint mindkettő próbálkozás bukáshoz vezetett. „Volna igény a globális közgazdaságra. De se adatunk nincsen, se tudásunk arról, hogy a globális pontosan miben is különbözik egy nagyon nagy makrogazdaságtól.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.