BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem sok jóra számíthatnak az ipari vállalatok

Az utóbbi tizenöt év második legnagyobb ipari termeléscsökkenéséért a kevesebb munkanap mellett az exportkereslet hihetetlen mértékű zuhanása áll. A lejtmenetnek valószínűleg még nincs vége a szektor számára, a rendelésadatok sem alakultak biztatóan.

Az előzetes adatoknak megfelelően az ipari termelés augusztusában éves alapon 5,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 1,2 százalékkal csökkent – közölte a KSH. A havi bázisú index is maradt 0,8 százalékos növekedésen. Bár az első nyolc hónapjában az ipari export még mindig 5,4 százalékkal emelkedett, viszont augusztusban óriásit esett vissza: 7,2 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten, utoljára bő öt éve csökkent a mutató. A KSH szerint ehhez a nyugat-európai dekonjunktúra és az erős forint is hozzájárult.

A feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 8,7 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele 1,7 százalékkal mérséklődött, amely a jelek szerint még súlyosabb visszaesés előtt áll, október elején ugyanis bejelentették a General Motors szentgotthárdi gyárának leállítását, és az autóeladások is zuhannak világszerte.

Az ipar január–augusztusi belföldi értékesítése összességében 0,8 százalékkal nőtt; augusztusban 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, idáig itthon stagnálás közelében voltak az eladások. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első nyolc hónapjában 2 százalékkal, augusztusban 9,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. 2008 augusztusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 7,1 százalékkal visszaesett, ami a KSH magyarázata szerint elsősorban a két munkanaphatás következménye. A csekély súlyú bányászat kibocsátása 23,4 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 3,9 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

A rendelésállomány továbbra sem kecsegtet túl sok jóval a szektor számára. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 0,8 százalékkal csökkent, ezen belül az új exportrendelések 4,1 százalékkal emelkedtek, az új belföldi rendelések jelentősen, 22,5 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 16,2 százalékkal haladta meg az előző év augusztusának szintjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.