BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzetközi hitelek, mint a geopolitika eszközei - Amerikai lapvélemény

Magyarország és Ukrajna az IMF-hitelt választja az orosz befolyás helyett, írta a The Washington Post csütörtökön.

Az újság azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megegyezett Magyarországgal és Ukrajnával 15,7 milliárd dolláros, illetve 16,5 milliárd dolláros készenléti hitelkeretről, megjegyezte: az IMF nemzetközi pénzintézetként "viszonylag politikamentes alapon" igyekszik segíteni a stabilitás helyreállításában.

Ez éles ellentétben áll azzal, ha egyes országok kétoldalú alapon folyamodnának kölcsönért olyan forrásokhoz, mint az Öböl-menti arab államok, Oroszország vagy Kína. Miközben az utóbbi két ország is saját gondjaival küzd, Moszkva és Peking visszautasíthatja, hogy hitelt nyújtson egy országnak, vagy éppenséggel "stratégiai esetekben" a hitelezés mellett dönthet, politikai feltételeket szabva a segítségnyújtáshoz.

"Kétség sem fér hozzá, hogy a magyar és ukrán vezetők örömmel fogadták az IMF készségét mint alternatívát az orosz befolyás helyett, annak dacára, hogy a Valutaalap kemény gazdasági feltételeket szab hiteleihez", írta a The Washington Post.

A lap rámutatott: az IMF néhány hónapja még helyét kereső intézmény volt, most viszont kulcsszerepe lehet a globális pénzügyi válság leküzdésében. A Valutaalapnak 2007 végén csak 15 milliárd dollár kihelyezett hitele volt. A nemzetközi tőkeáramlásnak, a hatalmas devizakészletek felhalmozódásának köszönhetően a felzárkózó gazdaságok pénzügyminiszterei fellélegezhettek: nem kellett többé kalapozniuk az IMF-nél, amely általában szigorú pénzügyi reformlépéseket szab a hitelek feltételéül. Majd hirtelen bekövetkezett a globális pénzügyi krízis, a hitelforrások Amerikában és Európában is befagytak, és a befektetők kimenekítették pénzüket a feltörekvő piacokról. Az IMF-nek egyszeriben ismét ügyfelei támadtak.

Az újság szerint a segítséget kérő államok között "stratégiai elhelyezkedésű új demokráciák" is vannak, a legfontosabb közöttük Pakisztán, amely már Kínától is igyekezett hitelt felvenni. Ugyancsak bajban van néhány kelet-közép-európai állam és volt szovjet köztársaság.

A lap úgy látja, hogy az Egyesült Államoknak, Japánnak és Európának érdekében áll az IMF feltankolása, annak ellenére, hogy az ipari demokráciák maguk is krízist élnek át. A pénzügyi stabilitás globális közjót képvisel. Az újság felveti: a Nyugat megkísérelheti az IMF-en keresztül kiközvetíteni az arab államok, továbbá Oroszország és Kína hiteleit, amelyek ezért cserébe nagyobb szavazati joghoz jutnának. A Nyugat célja mindenesetre változatlan: segíteni kell a felzárkózó piacokat, hogy megőrizhessék jólétüket és nehezen kivívott szuverén demokratikus státusukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.