BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: Minden nap ott fogunk állni a piacon, az államcsőd esélye gyakorlatilag nulla

A jegybank elnöke az MTV Az Este című műsorában elmondta: biztonsági lépésként fordultak a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Központi Bankhoz.

Simor András úgy fogalmazott: amikor a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak, még nem tudták kiszámítani, hogyan végződnek a megkezdődött folyamatok. Az IMF vésztartalékot tud nyújtani, ezért keresték meg a szervezetet. Hozzátette: eredetileg arra kérték a Valutaalapot, hogy tartsa titokban az MNB megkeresését.

Viszont mivel az Európai Bizottsághoz is eljutott a hír, úgy döntöttek, hogy – tekintve, hogy már többen tudnak az akcióról – inkább maguk hozzák nyilvánosságra az információt. Az MNB elnöke kijelentette: Magyarországot nem minősítették le, csak megfigyelési listán van. Az elnök szavai szerint "minden nap ott fognak állnia piacon", gondoskodva a stabilitásról.

Magyarország kockázati tényezőiről elmondta: a magas államadósság, valamint a devizahitelek nagy tömege emeli az országkockázatot. Arra a kérdésre: elképzelhető-e az államcsőd, Simor úgy fogalmazott: ennek gyakorlatilag nulla az esélye, mivel a gazdaság erősödött, a bankrendszer pedig stabil.

Az MNB elnöke szerint a magyarországi helyzet nem hasonlítható az Egyesült Államokban tapasztalttal, mivel ott az ingatlanok értékének 110 százalékára adtak hiteleket. Ezzel szemben Magyarországon az ingatlanok becsült értékének csak 70 százalékára adnak jelzáloghitelt a bankok, tehát a kockázat itt jóval alacsonyabb.

Az adócsökkentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: továbbra is fontos gazdasági intézkedésnek tartja, de csak a gazdaság stabilitásának biztosítása után kerülhet rá sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.