BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rossz hír a magyaroknak: Még nagyobb visszaesés jöhet!

Nem tudott növekedni a kiskereskedelmi forgalom augusztusban sem, a hitelválság pedig további csökkenést vetít előre ősztől. Az autóeladások zuhanása is jelzi, hogy a vásárlási kedv nagyon alacsony maradt a megszorítások lecsengését követően is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – augusztusban 1,4 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Bár a tavalyi évre jellemző, 4 százalék körüli csökkenési ütemnél kevésbé csökkent, de április óta megrekedt a mostanihoz hasonló szinten a visszaesés. Ezzel továbbra is tart a csökkenő trend az eladásokban, pedig korábban egyetértettek a szakértők, hogy mostanra élénkülés következhet, és a globális pénzügyi válság itthon még nem kezdte éreztetni hatását a nyár végén. A devizahitelezés bankok általi visszafogása ugyanakkor várhatóan negatívan érinti majd a kiskereskedelmet, így elképzelhető, hogy akár még egy évig nem tud majd növekedni a szektor.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest nem változott, a havi index három hónapja enyhe csökkenést jelzett, így itt javulás volt tapasztalható. Ugyanakkor egy jelentősebb fordulatot az jelezne, ha érdemi havi növekedések követnék egymást. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 első nyolc hónapjában 4003 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből augusztusban 556 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Az eladásokon belül az élelmiszert áruló üzletek forgalma esik kevésbé, míg a nem-élelmiszeré továbbra is nagyobb mértékben. Utóbbin belül azonban már egyre nagyobb eltérések vannak: a ruhaüzletek például bővülnek, a gyógyszereladások pedig kimondottan magas, 6 százalékos dinamikát mutatnak. A bútor- és építőanyag-forgalom viszont majdnem ugyanekkora mínuszban van éves alapon.

Egyre meredekebb a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek forgalmának csökkenése: augusztusban 15,9 százalékkal, az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal esett vissza a forgalom. Ez a termékkör reagál hagyományosan a legérzékenyebben a lakossági várakozások alakulására, így figyelmeztető jel lehet a meredek esés. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene 0,2 százalékkal mérséklődött éves alapon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.