BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válsághelyzet a kukoricapiacon!

Válsághelyzet alakult ki mára a hazai kukoricapiacon az elmúlt hetek folyamatos árzuhanása miatt - állították a VGO-nak gabonatermelő vállalkozások.

A feszültséget az okozza, hogy a kukoricaárak az egy évvel korábbi 50-60 ezer forintról tonnánként 20 ezer forint alá süllyedtek.

Értesüléseink szerint a rendkívüli piaci viszonyokkal holnapi ülésén foglalkozik az agrártárca szervezésében működő betakarítási koordinációs bizottság is.



Ágazati szakértők szerint az árzuhanás miatt a kukoricatermelés egyértelműen veszteségessé vált. A termelők a 6-7 tonnás idei hektáronkénti hozamok mellett 120-130 ezer forintos bevételt érhetnek el, miközben önköltségük megközelíti a 200 ezer forintot.

Az ármérséklődésért részben az elmúlt évinél kétszer nagyobb, mintegy 8 millió tonnás hazai termés, részben a változó világpiac a felelős. A gazdálkodók szerint a nemzetközi események hátterében alapvetően a spekuláció áll, amely tavaly az "egekbe repítette", ma pedig mélyrepülésbe taszította a gabonaárakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.