BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2010-ig újabb 1 millió, összesen 3 millió állástalannal számol Nagy-Britanniában a CBI csoport

A CBI csoport elemzése szerint 2010-re a munkanélküliek száma a jelenlegi 1,8-ról közel három millióra emelkedhet Nagy Britanniában. A cég jövőre a gazdaság 1,7 százalékos csökkenését jósolja.

A CBI csoport szeptemberben még úgy számolt: a brit gazdaság jövőre 0,3 százalékkal növekedni fog. Mostanra felülírták a korábbi prognózist és 1,7 százalékos csökkenést jósolnak. Az elemzők szerint több mint egy millióval növekedhet a munkanélküliek száma 2010-ig, elérve a 2,9 milliót.

A cég illetékesei szerint a válság természete miatt nehéz pontos előrejelzéseket adni, de annyi biztos, hogy hiába reménykedtek abban, hogy a krízis csak rövidtávon érinti a brit gazdaságot.

Lord Mandelson, üzleti életért felelős miniszter kiállt a kormány terve mellett, amely szerint a hitelfelvétel könnyítésével hoznák újra lendületbe a gazdaságot. "Mindent meg kell tennünk, hogy a recesszió a lehető legrövidebb és legkevésbé fájdalmas legyen" – nyilatkozta a BBC-nek a miniszter.

Eközben a legnagyobb brit szakszervezet, a Unite saját programmal állt elő a gazdaság felélénkítésére. Eszerint növelnék az állami kiadásokat és egy millió új lakást építenének. A szakszervezet adóval támogatná a termelést és adóval sújtaná az energia vállalatokat. A munkavállalók jogainak növelése mellett a Unite szigorúbban szabályozná a pénzügyi szektort.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.