BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adócsökkentés a láthatáron? Brit szakértők az áfát vágnák meg

Lehetségesnek tartja a brit miniszterelnök, hogy kormánya erőteljes adócsökkentéshez folyamodjon, a gazdasági tevékenység élénkítése végett. Gordon Brown felvetésének különös aktualitást adott, hogy a brit központi bank a múlt héten váratlanul és nagy mértékben – 1,5 százalékkal – 3 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot.

„Minden lehetőséget megvizsgálunk, és már a költségvetés előkészítéséről szóló, előzetes beszámolóban vázoljuk a megteendő lépéseket” – mondta Brown, utalva arra, hogy ilyen esetekben adócsökkentés és kiadásnövelés egyaránt szóba jöhet. A bejelentéssel a brit kormányfő csatlakozott pénzügyminiszterének korábbi nyilatkozatához, amelyben megígérte minden lehetséges eszköz igénybevételét a gazdasági visszaesés leküzdésére.

Mint a Reuters emlékeztet, 2008 harmadik naptári negyedévében a brit gazdaság – 16 év óta először – zsugorodást mutatott. Az ellenzéki konzervatívok pénzügyi szóvivője egyébként óvta a kormányt attól, hogy „úgy költekezze ki magát” a válságból.

A kormány által megpendített fiskális ösztönzés tervéhez csatlakozott a CEBR (Centre for Economcs and Business Research), amely arra figyelmeztetett, hogy a bankmentő akciók élénkítő hatása eloszlott, ezért vissza kell nyúlni a régi jó – keynesiánus ihletésű – fiskális programokhoz. A Telegraph által idézett nyilatkozatában az intézmény közölte, hogy közmunkák ugyan hasznosak lehetnek, ezek szervezésére azonban most nincs idő, ezért soron kívül kell dönteni adócsökkentő és kiadásnövelő programok egyidejű alkalmazásáról. A szavainak nyomatékot adandó, a CEBR elnöke – Douglas McWilliams – egyenesen deflációs veszélyről beszélt, amelynek leküzdésére a monetáris politika eszköztára a mostani válság idején alkalmatlan.

Az intézet szerint rövid úton csökkenteni kellene az áfa-kulcsokat, mégpedig 17,5 százalékról 12,5 százalékra, amire az EU-szabályozási rendszere – a mostanihoz hasonló – rendkívüli esetekben lehetőséget kínál. A masszív beavatkozási igény elképzelhető, hogy a jelenleg 3 százalék körüli GDP-arányos deficit akár 8 százalékra is felszökhet. Aggályt a kutatók főleg ott látnak, hogy az erőteljes deficit-költekezés keresletélénkítő hatása az import-termékekre irányulna, aminek nyomán megugrana a bevitel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.