BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befagyott reálbérek

Még mindig nagyon alcsony a reálkereset bővülése, év elején még a magas infláció nyomta le, most viszont már a vállalkozások nehéz helyzete nem ad teret a bérnövelésre.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek összességében 8,0%-kal, a nettó átlagkeresetek 7,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A január–szeptemberi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,7%-os növekedése mellett) 0,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az alkalmazásban állók száma 2008. január–szeptemberben átlagosan 2 millió 753 ezer volt.

Évkezdettől szeptemberig a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 943 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,3%-kal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,2%-kal emelkedett. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év három negyedévének átlagában 194 900 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 500 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 214 200 Ft-ot ért el.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,8%-kal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4%-kal volt magasabb az előző évinél. Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,6%), pénzügyi tevékenység (12,2%), kereskedelem, javítás (9,9%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6%) gazdasági ágakban.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7%-kal nőtt az előző év január–szeptemberihez képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,7%-kal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,9%-kal lett magasabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.