BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: elhúzódó gazdasági válsággal kell szembenéznünk

A miniszterelnök és kormánytagok részvételével zajlott a Befektetői Tanács ülése, ahol a legnagyobb hazai befektetők mellett Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Veres János is részt vett. A kormányfő elmondása szerint az üzleti szereplők sikeresnek értékelték a válság hatásainak enyhítésére tett kormányzati lépéseket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részt vett a Befektetői Tanács ülésén, ahol a nemzetközi pénzügyi válsággal kapcsolatos intézkedéseket is megvitatták. A miniszterelnök szerint az ülésen hozzászólók a válság megfékezésére tett lépéseket példaértékűnek, sikeres beavatkozásnak tartották, amely védte az ország érdekeit. Ezzel azonban még nincs vége, egy elhúzódó gazdasági válsággal kell szembenézni – fűzte hozzá a kormányfő.

A mostani találkozó célkitűzése volt, hogy a gazdasági szereplők közösen hozzanak létre olyan programot, ami orvosolja a válságból eredő gondokat. Gyurcsány Ferenc ígérete szerint a kormánynak lesz olyan javaslata, ami az állam fizetési megbízhatóságát növeli, mert eddig, ha az állam késedelmesen fizetett, akkor annak nem kellett megfizetnie az árát. Azt javasolják, hogy az államnak is késedelmi kamatot kelljen fizetnie a partnereinek, ezzel nagyobb biztonságot lehet adni az üzleti szférának.

A miniszterelnök szerint a legnagyobb ellenzéki párt 1000 milliárd forintos adócsökkentési programot lát megvalósíthatónak. Ezzel kapcsolatban elmondta: ha van olyan program, ami nem fenyegeti az egyensúlyt és a szociális biztonságot, akkor azt meg kell valósítani. Ezért arra kérte azokat, akiknek ilyen programjuk van, hogy mutassa meg a gazdasági csúcsnak, és ő nyitottan fog hozzáállni.

Szóba került a sajtótájékoztatón a hazánk számára nyújtott nemzetközi mentőöv is. Az IMF hitellehetőség a bankmentő csomagon kívüli része arra szolgál, hogy a nemzetközi tartalékokat növelje – fejtette ki Gyurcsány. Ha a finanszírozás megnehezülne, megdrágulna, akkor ezzel a hitellel kiváltanánk a kötvénykibocsátást. A lehívott 4,9 milliárd eurós kerettel csak lehetőséget teremtettek rá, hogy bármikor felhasználható legyen – mondta a miniszterelnök. A konkrét összegek lehívásában a kormány közvetlenül nem is vesz részt, hanem az ország finanszírozásáért felelős szervek hajtják végre – tette hozzá.

Sugár András, a Befektetői Tanács társelnöke beszámolt arról, hogy az ülésen a 70 legnagyobb hazai befektető vett részt, többek között foglalkoztak a korrupció visszaszorításával. Olyan kultúrát kell az üzletember szerint meghonosítani, amiben a kooperáció, és az együttműködés dominál, ez ahhoz is kell, hogy jó képet fessünk az országról. Bíznak a versenyképesség javításában, ennek egyik fontos tényezője az élőmunka költsége, ezért az arra rakódó terhek csökkentését szorgalmazzák. Erre forrásokat kell keresni, de tudomásul veszik azt is, ha egyelőre csak adóátrendezésre van mód. Emellett ‑ tekintettel a piacok szűkülésére ‑ segítséget kérnek az értékesítési lehetőségek ösztönzésére, például Oroszországba, és más, új piacokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.