BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a hazai ipar is

Húzóágazatból könnyen válságágazattá minősülhet az ipar, az export és a belföldi kereslet hiánya egyszerre sújtja a szektort. Az utóbbi tizenhat év leggyengébbike lehet az ágazat szempontjából az idei, de a jövő év még a mostanit is alulmúlhatja.

Gyorsan csökken az ipari termelés, évtizedes mélypontra eshet a szektor dinamikája. Az ágazat termelése szeptemberben 0,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent – jelentette a KSH. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 2,5 százalékkal mérséklődött, ami 0,1 százalékponttal gyengébb érték az előzetesen jelzettnél.

Az év eleje óta erőteljesen csökkenő tendenciát mutat a szektor termelése, amely mögött a szűkülő külső kereslet húzódik meg. Nyugat-Európa gazdaságai már recesszióban vannak, így a fogyasztásuk is jelentősen mérséklődik. 2008 első kilenc hónapjában az ipari export 4,5 százalékkal emelkedett, szeptemberben 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál jobban, 9,5 százalékkal visszaesett. Ezzel szemben a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 6 százalékkal bővült, ami azonban csak az év első felében tapasztalt jó eladásoknak köszönhető. Mostanra a hazai autógyáraknak is csökkenteniük kellett a termelést, ami megfelel a nemzetközi tendenciának.

A hazai piacon korábban sem tudott nagyot kaszálni az ágazat, de a visszaesés sem olyan drasztikus, mint a kivitel esetében. Az ipar január–szeptemberi belföldi értékesítése 0,7 százalékkal, szeptemberben 0,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első kilenc hónapjában 1,8 százalékkal, szeptemberben 0,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A rendelésadatok nem vetítenek pozitív fordulatot előre, bár a teljes rendelésállomány még mindig jelentős pluszban van. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,6 százalékkal csökkent éves alapon szeptemberben. Az új exportrendelések 5,2 százalékkal, az új belföldi rendelések 1,6 százalékkal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány 9,9 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberének szintjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.