BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva védekezik: vámokat emel és olajexport-illetéket csökkent

Meglévő tartalékainak és költségvetési pozícióinak védelmére vámemelési intézkedéseket jelentette be az orosz kormány, az olajkivitel veszteségessé válása ellen pedig leszállítja az adott tételre alkalmazott export-vámokat.

Az amerikai és a brit kormány egyelőre nem tiltakozott, az Európai Bizottság pedig kijelentette, hogy nem tartja zavarónak a kilátásba helyezett lépéseket, annál is kevésbé, mert várhatóan csak az áruforgalom egy hányadára fognak vonatkozni.

Dmitrij Pankin pénzügyminiszter-helyettes egyedül az autóimport-vámok emelését említette konkrét tételként. Hozzátette azonban, hogy mozgáslehetőségük feltárása végett általában is áttekintik a kereskedelmi egyezményeket, többek között azokat az engedményeket és kötelezettségvállalásokat, amelyeket a Világkereskedelmi Szervezethez való csatlakozás előkészítéseként tettek.

Az eredmény több kritikus termékcsoport esetében a beviteli vámok emelését, illetve az importkvóták szűkítését eredményezheti. A miniszterhelyettes szerint nincs ellentmondás a tervezett intézkedések és a legutóbbi G20-tanácskozáson elfogadott, azon kötelezettségvállalás között, amely szerint a felek a következő egy év során nem folyamodnak új, protekcionista lépésekhez. Pankin azzal érvelt, hogy egyrészt folyamatban lévő intézkedéseket léptetnek hatályba, és korábbi korlátozásokat tartanak érvényben. Emellett – mondta – a Húszak közös közleményét eléggé általános fogalmazásban tették közzé, ami kritikus helyzetekben lehetőséget hagy bizonyos piacvédelmi intézkedésekre. Moszkva egyúttal bejelentette, hogy az árak drámai esése nyomán veszteségessé vált olajkivitel tehermentesítésére egyharmadával mérséklik a kiviteli vámokat.

A kormány ezzel szeretne forrás-fedezetet teremteni az ágazat beruházásai számára, hogy elkerülhető legyen a kitermelés csökkentése, és az orosz olajvállalatok kiszorulása fontos piacokról. A Financial Times szerint tonnánként a kormány a 192 dollárt fog beszedni, a korábbi 297 dollárral szemben.

Piacvédelmi intézkedések

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) jelentése szerint a tagállamok – a válsághelyzet ellenére – alig folyamodnak piacvédelmi intézkedésekhez. Az ilyen esetek száma 2002-ben érte el az eddig csúcsot, 34 kivizsgálandó üggyel. Tavaly már csak 7 korlátozó intézkedést foganatosítottak, az idén eddig a számuk nem haladta meg az ötöt. Előszeretettel folyamodott a piacvédelem valamilyen formájához India, Brazília, Törökország, Indonézia, Egyiptom, utóbb pedig Ukrajna is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.