BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem javulnak az építőipar kilátásai

A szűkülő lakáskeresletet nem tudja kompenzálni az állami beruházások felfutása, így éves átlagban továbbra is csökken az építőipar. Szeptemberben viszont éves alapon enyhe növekedést ért el, ami idén még csak egyszer történt meg.

Az élénkülésnek induló állami beruházások, és a rohamosan szűkülő lakáskereslet határozták meg idén az építőipart, összességében rosszul járt a szektor: már harmadik éve tart a csökkenés. Az építőipari termelés volumene szeptemberben 2,5 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 0,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A nyers adat 2007 májusa óta a legkedvezőbb, idén pedig még csak egyszer – áprilisban – fordult pozitív tartományba a mutató.

Szezonálisan kiigazítva azonban 1,4 százalékkal maradt el a termelés az előző havitól. Az év első kilenc hónapjában az építések volumene 8 százalékkal mérséklődött, tehát már biztosnak látszik, hogy idén is csökkenő lesz az éves termelési index, hasonlóan 2006-hoz és 2007-hez. Az építőipari termelés szeptemberi emelkedése az alacsony előző évi bázisnak is köszönhető, emelte ki a KSH. Tavaly szeptemberben egyetlen hónap alatt több mint 6 százalékkal szűkült a termelés.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Míg tavaly és 2006-ban a visszaesés zömét az állami beruházások, ezen belül is az útépítések visszafogása okozta, addig 2008-ban már a lakásépítések hanyatlása húzza vissza az ágazatot. Az épületek építésének volumene 1,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké – ahová az útépítések is tartoznak ‑ 7,9 százalékkal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál.

A következő időszakra nézve nem túl biztató előjel, hogy az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egyötödével csökkent, az egyéb építményeké 3,6 százalékkal emelkedett.

A szeptemberben kötött szerződések volumene 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére mintegy egyharmaddal kisebb, egyéb építményekre 50 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés néhány jelentősebb, út-, híd- és vezetéképítésre kötött szerződésnek volt köszönhető – tette hozzá a hivatal. Az év első kilenc hónapjában kötött szerződések volumene 8,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január–szeptemberinél. Évkezdettől épületekre 31,5 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 26,3 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Ez azt mutatja, hogy a lakásépítések továbbra is csökkennek, míg az állam már növeli beruházásait. Rossz hír a szektor számára, hogy a 2005-öshöz hasonló felfutásra az állami megrendelésekben a mostani, egyre szigorúbb fiskális politika mellett nincs nagy esély, viszont a pénzügyi válság, és a csökkenő jövedelmek hatásaként valószínűleg tovább szűkül majd a lakáskereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.