BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemet mondtak az EU pénzügyminiszterei a közös gazdaságélénkítésre

Az euró-övezet pénzügyminiszterei a hétfői ülésük után kizárták, hogy közös uniós gazdaságélénkítő programot léptessenek életbe, az – immár a reálgazdaságra is tovaterjedő – válság ellensúlyozására.

A francia államfőnek az "euró-övezeti gazdasági kormány" felállítására vonatkozó tervét ezen a fórumon is elutasították. "Nem érezzük annak szükségességét, hogy általános érvényű élénkítő csomagot fogadjunk el" – összegezte kollégái többségének értékelését a Jean-Claude Juncker, aki Luxemburg kormányában egyszerre látja el a miniszterelnöki és a pénzügyminiszteri teendőket.

Egyetértés alakult ki ugyanakkor a mostani tanácskozáson az egyes kormányok által indítandó – a helyi adottságokhoz és korlátokhoz igazított – ösztönző programok célszerűségéről. Azt sem zárták ki a miniszterek, hogy a tagállami élénkítő programokat összehangolt formában hajtsák végre. A pénzügyi kérdésekben illetékes európai biztos, Joaquín Almunia kijelentette, hogy ilyen csomagtervek nem állnának ellentétben a hatályos uniós szabályokkal. Ügyelni kell ugyanakkor arra – mondta – hogy a különféle fiskális és egyéb akciók ne okozzanak fennakadást az egységes belső piac működésében.

A tanácskozáson megvitatták Nicolas Sarkozy francia elnök tervét egy "euró-övezeti gazdasági kormány" létrehozatalára. A pénzügyminiszterek a terv azon részét elfogadhatónak tartják, hogy a térség állam- és kormányfői időnként tartsanak rendkívüli csúcstalálkozókat, ellenezték azonban egy új, párhuzamos intézményi struktúra kialakítását.

Egy további, fontos határozat szerint felül kell vizsgálni azt a – még 2007 áprilisában elfogadott – tervet, amely szerint 2010-re egyensúlyba kellett volna hozni a tagállami költségvetéseket, mert a szükséges fiskális szigorítás nyomán tovább mélyülne a válság. A deficitek felszámolását, mint célt a miniszterek a tagállamok kormányaira bíznák, ezeknek a saját körülményeik mérlegelése alapján kellene eljárniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.