BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demszky: jövőre nehezebben pörög majd az ország motorja

Budapest az ország gazdasági motorja, a magyar nemzeti össztermék 34 százaléka származik innen - mondta Demszky Gábor főpolgármester kedden a fővárosi gazdaságfejlesztési konferencián Budapesten. Hozzátette, a 2009-es esztendő Budapest számára is nehéz lesz.

A pénzügyi válság nyomán kialakuló gazdasági válság a fővárost is megviseli a liberális városvezető szerint. A bevételek csökkenni fognak, például az iparűzési adó visszaesésére lehet számítani. A termelés is csökkenhet. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a főváros számára nyújtott állami támogatás jövőre is kevesebb lesz.

Ilyen változó időszakokban a vállalkozásfejlesztés felértékelődik, hiszen ez lehet az egyik újta a felemelkedésnek - fogalmazott Demszky. Majd emlékeztetett, Budapesten működik az ország társas vállalkozásainak 40 százaléka, a bérek pedig mintegy 50 százalékkal magasabbak, mint az ország más régióiban. Az elmúlt öt évben a gazdasági növekedés 60 százalékos volt Budapesten, ez jelentősen meghaladja az országos, valamint az uniós adatokat is.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.