BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Államok középkori fegyvereket adott Ukrajnának

Az Amerikai Egyesült Államok négy, korábban Oroszország által ellopott, középkori szablyát adott át Ukrajnának – írja az ukrán Kulturális és Stratégiai Kommunikációs Minisztérium.

Szeptember 23-án Mikola Tocsickij ukrán kulturális és stratégiai kommunikációs miniszter hivatalos amerikai látogatása keretében az amerikai fél átadta az Oroszország által ellopott, Ukrajna megszállt területeiről származó kulturális értékeket.

Az ukrán miniszter szerint a visszakapott szablyák nem csupán fegyverek, hanem az ukránok őseikkel való mély történelmi kapcsolatának és az ukrán nemzet erejének a szimbólumai / Forrás: mcip.gov.ua

Ukrajna állandó ENSZ-képviseletének helyiségeiben Robert Silvers, az Egyesült Államok stratégiai, politikai és tervezési nemzetbiztonsági miniszterhelyettese négy darab, 9–13. századi vasszablyát adott át Mikola Tocsickijnek.

Robert Silvers szerint a középkori fegyvereket akkor fedezték fel, amikor a New Jersey állambeli newarki nemzetközi posta több vám- és határvédelmi tisztje felfedezett egy csomagot, amely állítólag egy grillkészletet tartalmazott. A tisztviselők megvizsgálták, és további ellenőrzésre elküldték a csomagot. Ezután a szakértők a kijevi Ukrajna Történeti Múzeumhoz fordultak, átadták a képeket, és megállapították, hogy ezek az ukrajnai kulturális örökség tárgyai, az ország jellegzetes múltjának kincsei – kommentálta Silvers az eseményt.

Egyébként további hét tételt jelenleg is vizsgálnak, és ukrán szakértők igyekeznek azonosítani őket a fotók alapján.

„Minden egyes visszaadott műtárgy kis győzelem az identitásunkért folytatott harcunkban, és végső soron a győzelmünk. Műtárgyaink Ukrajna eszméjének, szabadság- és függetlenségi vágyának szimbólumai” – közölte Mikola Tocsickij.

A miniszter hozzátette: a visszakapott szablyák nem csupán fegyverek, hanem az ukránok őseikkel való mély történelmi kapcsolatának és az ukrán nemzet erejének a szimbólumai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.