BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas élénkítésbe kezd Peking, a kínai részvények raliznak, a kötvények a mélyponton

Meglepte a piacot a határozott kamatvágással a kínai jegybank, de a tartalékráta mérséklése csak hangulatjavító intézkedés. Míg az ingatlanpiaci lépéseket a mélypont elérése igazolná vissza.

A kínai központi bank csökkenti a kamatlábakat, likviditással élénkíti a tőzsdei befektetéseket, s ösztönzi az ingatlanpiacot, mert a világ második legnagyobb gazdasága gyengélkedik.

kínai tőzsde
Az intézkedések egy része csak a hangulatot javítja / Fotó: motioncenter

Pekingben 

egy sor intézkedést jelentettek be kedden a gyengülő gazdaság támogatására és a haldokló tőzsde felpezsdítésére.

Ám a The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők ugyan üdvözlik a meglepően határozott fellépést, de úgy vélik:  

ez sem lesz elég ahhoz, hogy kihúzzák a kínai gazdaságot a gödörből.

Az alacsony növekedés okai közé tartoznak a csökkenő árak, az elmérgesedő ingatlanválság és a kereskedelem spirális feszültségei.

Mi jön a kamatvágás után?

Az ING elemzői szerint a legfontosabb lépés az irányadó 7 napos fordított repokamatláb 20 bázispontos csökkentése volt. Az eddigi 1,7 százalékról 1,5 százalékra süllyedt a ráta. 

Korábbi minták alapján a piacok hajlottak arra, hogy többszöri 10 bázispontos kamatcsökkentést várjanak, így a 20 bázispontos csökkentés meglepetést keltett. Ám a lépés nettó hatása nagyban függ attól, hogy további csökkentések következnek, vagy a Kínai Központi Bank a szakpolitikai csomag bejelentése után ismét a kivárás hibájába esik.

Szintén fontos lépés volt az előírt tartalékráta (RRR) 50 bázispontos csökkentése, így a nagyobb bankok RRR-je 10,0 százalékról 9,5 százalékra mérséklődött. Az ING elemzői szerint, ez 

inkább csak hangulatjavító intézkedés.

Mivel jelenleg nem a hitelezési források okoznak gondot a bankoknak, sokkal inkább a jó minőségű hitelfelvételi kereslet hiánya miatt törhetik a fejüket a hitelezők. 

Mindenesetre, a kínai 10 éves államkötvények hozama 2,041 százalékra csökkent, ami rekordalacsony szint. Míg a 30 éves kötvényhozamok, szintén rekordalacsonyra, 2,168 százalékra süllyedtek.

Az ING értékelése szerint a most bejelentett intézkedések a helyes irányba terelik a kínai gazdaságot, s továbbra is úgy gondolják, hogy az elkövetkező hónapokban még van tere a további lazításnak, mivel az amerikai Fed már kamatot vágott, s a legtöbb globális központi bank kamatcsökkentési pályán mozog.

Felült a tetszhalott tőzsde

A központi bank azt is bejelentette, hogy 500 milliárd jüan – nagyjából 70 milliárd dollár – kölcsönt ajánl fel az alapoknak, a brókereknek és biztosítóknak, hogy kínai részvényeket vásároljanak. A tetszhalott tőzsde feltámasztását szolgálja, hogy további 300 milliárd jüant fordítanak a tőzsdén jegyzett vállalatok részvény-visszavásárlásainak finanszírozására.

Kedden 2,4 százalékot emelkedett a CSI 300 index, Kína részvénybenchmarkja. Ezzel együtt a CSI 300 idei teljesítménye eddig 4,1 százalékos mínusz. Míg 3 éves visszatekintésben azt látjuk, hogy

az index piaci értékének egyharmada leolvadt. 

Ami élesen rávilágít, hogy a kínai gazdaság lassulása mennyire aláássa a befektetői bizalmat.

Az intézkedések piaci hatását jelzi, hogy kedden hajnalban a hongkongi Hang Seng 3,58 százalékos, a Shanghai Composite pedig 3,55 százalékos pluszba lendült, miközben a japán a Nikkei mindössze 1,01 százalékos emelkedést mutatott.

Célkeresztben az ingatlanpiac

Pan Gongsheng, a Kínai Központi Bank kormányzója kedden azt is bejelentette, hogy Peking átlagosan 0,5 százalékponttal csökkenti a meglévő egyéni jelzáloghitelek kamatlábait, s a második lakások vásárlásának előlegigényét 25 százalékról 15 százalékra mérsékli.

A hírre meglódultak az ingatlanpapírok. A hongkongi Hang Seng kontinentális ingatlanindexe 5 százalékot pattant. Az emelkedést 

  • a China Resources Land, 
  • a Longfor Group Holdings 
  • és a China Overseas Land & Investment 

ingatlanfejlesztő cég részvényei vezették 3-4 százalékos felhúzással.

Az ING elemzői azonban a kedvező piaci hatás ellenére is 

tamáskodva fogadták az ingatlanpiaci intézkedéseket. 

A piac akkor érhetné el a mélypontját, ha az árak stabilizálódnának, s a lakástúlkínálat mértéke normalizálódna. Egyelőre egyiknek sincs jele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.