BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetné a gyermektelenség propagálását az orosz kormány

Az orosz kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely súlyos pénzbüntetéssel sújtaná mindazokat, akik a nyilvánosságban arra biztatják az embereket, hogy ne vállaljanak gyermeket. A gyermektelenséget mint olyat eleve rossznak tartják.

Drákói szigorral lépne fel az orosz állam az úgynevezett „gyermektelenségi propaganda ellen”, egy törvénytervezet igen keményen büntetné azokat, akik nagy nyilvánosság előtt arra biztatják az embereket, hogy ne vállaljanak gyermeket – írja a TASZSZ állami hírügynökség nyomán a Novaja Gazeta.

Törvénnyel büntetné a gyermektelenség propagálását az orosz kormány / Fotó: X / Nexta TV

A TASZSZ szerint a tervezett szabályozás hasonlóan működne ahhoz a már érvényben lévő törvényhez, amely az LMBTQ-ideológia terjesztését bünteti: magánszemélyek esetén a büntetés 1000 rubel (394 ezer forint), cégek, szervezetek esetén pedig 10 ezer rubel (3 940 000 forint) is lehet.

A Nexta TV értesülései szerint a készülő törvény még ennél is súlyosabb szankciókat helyez kilátásba: magánszemélyek 372 ezer rubel (1 416 000 forint), cégek, szervezetek pedig 4 650 000 rubel (17 705 000 forint) büntetést fizethetnek, ha terjesztik a gyerekmentes ideológiát, ha pedig ezt kiskorúak előtt teszik, a büntetés megduplázódik. Az ideológiát terjesztő külföldiekre a pénzbírság mellett akár kiutasítás is várhat.

A kormány támogatja a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselője, Elvira Aitkulova által jegyzett törvényjavaslatot, amely megfogalmazásuk szerint „erősíteni hivatott az orosz spirituális és morális értékeket, és hatékony eszköz lehet azok megvédésére”.

A Ria Novosztyi hírügynökség tudósítása ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a törvénytervezet szövege még mindenképpen pontosításra szorul, a jogszabály kidolgozása során figyelembe kell venni majd azokat az eseteket is, amikor például valaki vallási vagy egészségügyi okokból nem vállal gyermeket, ők kivételt képezhetnek a törvény hatálya alól.

Bár a törvényjavaslatot hivatalosan még nem nyújtották be az orosz parlament alsóházának, a felsőház vezetője, Valentyina Matvijenko a közelmúltban egyértelműen kiállt a tervezett szabályozás mellett, és úgy fogalmazott, hogy a gyerekmentességet hirdető mozgalmat be kellene tiltani.

A jogszabálytervezetről múlt pénteken a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot is megkérdezték, aki közölte, hogy egyelőre nem tud konkrétumokkal szolgálni, ugyanakkor leszögezte, hogy az orosz kormány egyik legfontosabb célja a születésszám növelése, ennek elősegítése érdekében mindent meg kell tenni.

A gyermektelenséget hirdetőket régóta kritizálják az orosz politikusok, egy a mostani tervezethez hasonló törvényjavaslatot már 2022 szeptemberében benyújtottak az orosz alsóháznak, azt az előterjesztést azonban tavaly márciusban visszavonták, azóta ilyen formában most került újra napirendre a téma.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.